HISWA-RECRON in rondetafelgesprek Tweede Kamer over vakantieparken

29 september 2022

Woensdag 28 september 2022 vond een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats waar enkele Kamerleden zich lieten informeren door de sector, overheid en belanghebbenden.

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON, lichtte aan de leden van de Vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken toe hoe vakantieparken vitaal kunnen blijven. Diverse belangenverenigingen van recreanten en ook de SP willen huurrecht met een jarenlange opzegtermijn voor een standplaats. Dat belemmert ondernemerschap, vernieuwing en leidt tot achteruitgang van het bedrijf. Zo worden vitale parken niet vitaal en daar zijn al genoeg voorbeelden van. Het onderzoek van NRIT en CELTH dat in opdracht van het Ministerie van EZK en BZK is uitgevoerd, laat zien dat invoering huurrecht niet in verhouding staat tot het belang van vrij ondernemerschap. Mede omdat sinds 2002 er per jaar gemiddeld 10 transities van jaarplaats-campings zijn waarvan een gedeelte leidt tot sanering. Dat is dus minder dan 1% van het totaal aantal camping met vaste standplaatsen.

Bewonersverenigingen pleitten in de Tweede Kamer niet alleen voor huurrecht maar ook voor een voorkeursrecht om zelf het park over te nemen bij verkoop. Ze hebben daarvoor wel een fonds nodig van de overheid. Dat zou dan leiden tot een vereniging van standplaatshouders die tevens aandeelhouder zijn. De Kamerleden stelden daar enkele vragen over en het voorstel werd door veel partijen logischerwijs niet enthousiast ontvangen. De SP zal ongetwijfeld met nieuwe voorstellen en moties komen op basis van de input van de recreantenorganisaties. Dijks bood aan om de RECRON algemene voorwaarden te moderniseren maar niet ten koste van vrij ondernemerschap. De komende weken houdt HISWA-RECRON contact met de Kamerleden om onze boodschap nogmaals te benadrukken. Of dat voor de Tweede Kamer voldoende is, zal bij het debat volkshuisvesting blijken.

NRIT heeft een uitgebreid artikel geschreven en via deze link is het debat terug te kijken.

 

 

Terug naar overzicht