Nieuws

HISWA-RECRON verbolgen over Duitse 'Code Rood' Noord-Holland en Zuid-Holland

18 september 2020

De aanwijzing van het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland als risicogebied voor het Coronavirus, leidt bij Nederlandse verblijfaanbieders tot een stroom aan annuleringen van Duitse toeristen. Duitse gasten met een vaste sta- of ligplaats kunnen de camping niet bezoeken of varen met hun boot. Ook nieuwe boekingen voor het najaar blijven uit. Deze situatie vindt HISWA-RECON, de ondernemersorganisatie voor recreatie en watersport, uiterst ongewenst én onnodig. Zij heeft inmiddels de Duitse overheden aangesproken.

Beklag bij Duitse overheid
‘De Duitse overheid heeft twee gehele en grote provincies als risicogebied aangewezen. Dit is een disproportionele maatregel voor de meeste gemeenten die in het gebied liggen. Daar is geen sprake van een hoog aantal besmettingen, zoals geconstateerd is in grote steden in de Randstad’, aldus Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. ‘Vakantieparken en jachthavens liggen bijna altijd in gemeenten in het rustige buitengebied. Effect van de grote stad is er niet. Het is daar veilig! Behalve veel (zeer) lage aantallen zijn er ook gemeenten met nul besmettingen. Een voorbeeld hiervan is het eiland Texel’, vervolgt Dijks.

Lage besmettingsgraad
De ondernemersorganisatie heeft haar beklag gedaan bij het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken. Ook de ambassades in Nederland en Duitsland zijn aangeschreven. Daarbij heeft zij óók aangegeven dat de cijfers op het dashboard van het RIVM aantonen dat in de kleinere gemeenten in Noord- en Zuid-Holland een zelfde (lage) besmettingsgraad is als in de andere 10 provincies van Nederland. Deze provincies zijn ook gewoon toegankelijk voor Duitse toeristen.

Code rood opheffen waar mogelijk
‘Wij hebben verzocht om met de hoogste spoed ‘code rood’ voor de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland op te heffen en deze code strikt noodzakelijk te beperken tot de werkelijke risicogebieden’, besluit Dijks.

Terug naar overzicht