Nieuws

Staatssecretaris: half februari duidelijkheid steun bruine vloot

28 januari 2021

Vier maanden is HISWA-RECRON nu, samen met de BBZ en de FVEN, in overleg met de ministeries van Cultuur (OC&W) en Economische Zaken over de toegezegde 15 miljoen aan steun voor de bruine vloot. De problemen in de sector zijn door de coronacrisis zeer groot. Het jaar 2020 was heel slecht 2020 er is nog geen zicht op verbetering in 2021. Nog altijd is er geen duidelijkheid wanneer de in september toegezegde steun van 15 miljoen nu eindelijk voor de noodlijdende schepen beschikbaar komt. Staatssecretaris Keijzer zegde dinsdag toe dat er voor half februari meer duidelijkheid komt over de aanvullende regeling.

De Kamerleden De Vries (VVD) en Palland (CDA) stelden afgelopen dinsdag vragen aan staatssecretaris Keijzer over de voortgang. De kamerleden vroegen waarom het zo lastig is een goede regeling te ontwikkelen en wanneer de steun beschikbaar komt voor ondernemers. In haar reactie zei de staatssecretaris Keijzer zij voor het verkiezingsreces (half februari) meer duidelijkheid hoopt te kunnen geven.

Uit het overleg dat HISWA-RECRON met het Rijk heeft en uit de beantwoording van de kamervragen worden de contouren van de extra steunregeling duidelijker. De staatssecretaris brengt de regeling onder in het staatssteunkader voor cultuur en de regeling is bedoeld voor historische schepen, die bedrijfsmatig geëxploiteerd worden voor de kleinschalige passagiersvaart en waarop certificering van toepassing is. Dit zijn ongeveer tussen de 400 en 500 schepen, waaronder de charterschepen van de BBZ, HISWA-RECRON en een deel van de schepen van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. De staatssecretaris gaf in de beantwoording van de kamervragen aan dat het tijd kost om een juridisch houdbaar en praktisch uitvoerbaar instrument op te tuigen. Keijzer: “We zullen de regeling moeten melden bij de Europese Commissie om te horen of het past binnen de regels”. Er moet ook gekeken worden naar de overlap met al verleende steunmaatregelen via de reguliere TVL. “Er zijn extra onderhoudskosten die voortvloeien uit het feit dat het hierbij om cultureel erfgoed gaat. We moeten wel goed kijken dat het niet dubbelop gebeurt. Datgene wat in de reguliere TVL vergoed wordt, moet niet ook nog eens vergoed worden via deze regeling” aldus Keijzer.

Verder gaf de staatssecretaris aan dat de ministeries met de sector blijven overleggen of hiermee het varend erfgoed bereikt wordt dat beoogt wordt met de steunmaatregelen. De inzet van HISWA-RECRON blijft om de komende tijd meer snelheid in het proces te krijgen zodat de toegezegde steun ook daadwerkelijk bij de getroffen ondernemers terecht komt. 

Terug naar overzicht