Vrijstelling van de avondklok


Gepubliceerd: 22/01/2021

Donderdag 21 januari is besloten in om de avondklok in te laten gaan om 21:00 uur vanaf zaterdag 23 januari aanstaande. Een vrijstelling is mogelijk voor werknemers die naar buiten moeten of noodzakelijkerwijs moeten reizen tijdens de avondklok. De werkgever (of leidinggevende) én de werknemer moeten een verklaring opstellen. Er rust een grote verantwoordelijkheid bij de werkgever om dit zo min mogelijk in te zetten. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkzaamheden die alleen in de avond of nacht kunnen worden uitgevoerd zulks ter boordeling van de werkgever. Denk daarbij aan technisch personeel bij calamiteiten of beveiligingspersoneel. Maar het geldt ook als de werknemer langer moet werken wegens een calamiteit en pas om 21.30 uur naar huis kan. ZZP-érs mogen beide verklaringen zelf invullen. 

Particulieren, zoals gasten die verblijven op een vakantiepark, die in de avond wegens een dringende reden buiten moeten zijn dienen ook een eigen verklaring avondklok in te vullen. Het is belangrijk de gasten daarover te informeren en de formuleren daarvoor beschikbaar stellen.  De formulieren komen zo snel als mogelijk beschikbaar in meerdere talen.
De definitieve Nederlandstalige formulieren zijn inmiddels beschikbaar en zijn hier te downloaden. Je bent verplicht deze officiële formulieren van het Rijk te hanteren. 

Meer informatie en toelichting is beschikbaar op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Documenten

Tags: avondklok corona