Nieuws

HISWA-RECRON nieuws

HISWA-RECRON teleurgesteld over beleid veiligheidsregio's

27 maart 2020

HISWA-RECRON is teleurgesteld over het beleid dat de veiligheidsregio’s op dit moment voeren. Vakantieparken en campings mogen onder voorwaarden open blijven. Dat was de boodschap van het kabinet op 23 maart. 26 en 27 maart zijn door veiligheidsregio’s nieuwe noodverordeningen vastgesteld waarbij nu in veel diverse regio’s verschillend beleid gevoerd wordt. De verschillen tussen de regio’s zijn groot en dat leidt tot onduidelijkheid voor recreanten en ondernemers. 

Lees meer

Geert Dijks: HISWA-RECRON komt met Garantiefonds

25 maart 2020

De focus van media en beleidsmakers in de coronacrisis ligt voor wat betreft de gastvrijheidssector op de reisbranche en de horeca. Heel begrijpelijk want de horeca is dicht en de reisbranche moest heel veel vakantiegangers repatriëren uit verre landen. Voor de watersport en de verblijfsrecreatie is nauwelijks aandacht. Terwijl deze sector aan de vooravond staat van een verloren voorseizoen en misschien wel een mislukte zomer.

Lees meer

Banken geven bedrijven extra lucht: half jaar uitstel van aflossingen

19 maart 2020

De coronacrisis brengt een grote schok teweeg in de samenleving en de economie. De financiële nood onder ondernemingen in tal van bedrijfstakken is groot. Daarom komen banken nu in aanvulling op het omvangrijke pakket van het kabinet met gezamenlijke maatregelen die hun zakelijke klanten meer lucht geven. Kleinere ondernemingen die in de kern gezond zijn krijgen zes maanden uitstel van aflossing op hun lopende leningen. Hiertoe hebben ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank besloten. Dit is een groot succes van VNO-NCW en MKB Nederland op basis van de input van sectoren in de gastvrijheidseconomie waaronder HISWA-RECRON.

Lees meer

Teken de petitie Recreatievaart emissieloos in Amsterdam

16 maart 2020

Alle recreatievaart in het centrumgebied van Amsterdam emissieloos vanaf 2025? Iedereen die deze maatregel geen haalbare kaart vindt, kan vanaf heden een petitie ondertekenen. Hiermee wordt een sterk signaal afgegeven aan de beleidsmakers en wordt de gemeente Amsterdam om uitstel naar 2030 verzocht.

Lees meer

Spoedsteun voor recreatie- en watersportbedrijven nodig

13 maart 2020

Vrijetijdssector kampt met fose omzetdaling door corona.

HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, roept het kabinet op om met spoed het maatregelen pakket van VNO-NCW en MKB Nederland uit te voeren. De toeristisch-recreatieve sector is extra kwetsbaar nu het coronavirus in alle hevigheid in Nederland is losgebarsten. Boekingen op vakantieparken en recreatiebedrijven lopen achter en reeds bestaande reserveringen worden geannuleerd.

Lees meer

Veelgestelde vragen coronavirus

12 maart 2020

Het coronavirus verspreidt zich over de wereld met grote gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. Helaas neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland ook steeds meer toe. Ook de watersport- en recreatiesector maakt zich zorgen. HISWA-RECRON houdt vinger aan de pols bij de politiek om te vragen om passenden maatregelen indien nodig. Voor ondernemers verzamelen we naast algemene kennis en linkjes naar websites ook specifieke informatie. 

Lees meer

Hollandsche Zeilvloot: nieuwe gezamenlijke identiteit voor zeilende chartervaart

9 maart 2020

De zeilende chartervaart in Nederland heeft voor het eerst in de geschiedenis gekozen voor een gezamenlijke naam en bijpassend logo: Hollandsche Zeilvloot. Met steun van HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, hebben initiatiefnemers Holland Sail, NAUPAR en Frisian Sailing Company de weg ingeslagen naar deze nieuwe naam.

Lees meer

Een Zeeuwse circulaire beleving

20 februari 2020

Twee jaar geleden is het project Land in Zee; een Circulaire Beleving, van start gegaan. Het project is een initiatief van de HISWA-RECRON, provincie Zeeland, Economisch Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme.

Lees meer

Kabinet moet gevolgen WAB voor toeristische sector in kaart brengen

12 februari 2020

De Tweede Kamer heeft gisteren zeven moties aangenomen die het kabinet oproepen het toeristische beleid beter af te stemmen met de sector zelf. De moties kwamen voort uit het algemeen overleg Toerisme eind vorige maand. Op initiatief van de VVD en Kamerlid Van Haga moet het kabinet nu ook de gevolgen van de nieuwe wet arbeidsmarkt in balans (WAB) specifiek voor de toeristische sector in kaart brengen. Deze sector wordt door het seizoensgebonden aanbod van werk extra hard getroffen door de WAB.

Lees meer

Onderneem actie op btw verhuur zeilboten

10 februari 2020

De Hoge Raad heeft eind 2019 in een door een bootverhuurder en HISWA Vereniging aangespannen zaak bevestigd dat het 9% btw-tarief van toepassing is op de terbeschikkingstelling/verhuur van (kajuit)zeilboten, vanuit een sportaccommodatie en met aanvullend dienstbetoon. In de afgelopen twee maanden is echter gebleken dat de Belastingdienst dit oordeel ook nu nog niet eenduidig toepast in vergelijkbare situaties. De Belastingdienst blijkt het 9% btw-tarief niet altijd voor andere ondernemers te willen toepassen en per situatie te willen oordelen welke omstandigheden bepalen of het lage of hoge btw moet worden toegepast.

Lees meer

Veiligheidscampagne ‘Varen doe je Samen!’ met vijf jaar verlengd

7 februari 2020

Varen doe je Samen! – ook de komende vijf jaar! De samenwerkende organisaties in de veiligheidscampagne ‘Varen doe je Samen!’, waaronder HISWA-RECRON, hebben voor de periode 2020 – 2025 opnieuw hun medewerking toegezegd. Daarmee gaat de campagne, die inmiddels ruim 12,5 jaar loopt, een nieuwe fase in. Op vrijdag 7 februari 2020 is het nieuwe convenant ‘Varen doe je Samen! 2020 – 2025’ ondertekend tijdens Boot Holland in Leeuwarden.

Lees meer

Brexit: de overgangsperiode gaat van start.

31 januari 2020

Om middernacht verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Vanaf morgen gaat de overgangsperiode in, die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord.

Lees meer

De groeiversneller ondersteunt de Gelderse innovatiekracht

30 januari 2020

De provincie Gelderland heeft samen met de Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL een vouchers Recreatie en Toerisme voor ondernemers beschikbaar gesteld.
De vouchers worden aangeboden binnen het ondersteuningsprogramma voor ondernemers, ‘De Groeiversneller’. Daarmee wil de provincie Gelderland onze sector ondersteunen in hun innovatiekracht. 

 

 

Lees meer

Laag btw-tarief op verhuur (kajuit)zeilboot

26 november 2019

De Hoge Raad heeft bevestigd dat het lage btw-tarief onder voorwaarden van toepassing is op de verhuur van (kajuit)zeilboten. De watersportbranche is verheugd over deze belangrijke uitspraak. Die volgde op een procedure die HISWA Vereniging aanspande met enkele leden. Op deze manier wordt een gelijker speelveld voor ondernemers gecreëerd.

Lees meer