Alle info voor werkgevers en medewerkers in de watersport en recreatie

Arbeidsmarktbranding

Werken aan de arbeidsmarkt Welk verhaal vertel jij als...
Werken aan de arbeidsmarkt

Welk verhaal vertel jij als bedrijf?

De vraag naar personeel neemt toe en we zien ook een lichte stijging van het aantal watersport- en recreatiebedrijven. Dit betekent dat meer werkgevers in dezelfde vijver vissen. Een vijver die snel verandert.

Juist in deze tijd is het nodig om snel mee te denken en hiernaar te kunnen handelen.  Want wie ben jij als werkgever? En waarom kiest een potentiële werknemer voor jouw bedrijf? Dat is waar arbeidsmarktbranding over gaat, welk verhaal vertel jij als ondernemer. Arbeidsmarktbranding is het bouwen van een merk, een werkgeversmerk. Met dit merk speel je in op hoe jij als werkgever wordt gezien en ervaren. Het maakt het verschil in de strijd om talent op de arbeidsmarkt. Op deze pagina vind je alle informatie hierover.

Nieuw! Campagne - Maak w...
Nieuw!

Campagne - Maak werk van mooie momenten

Speciaal voor bedrijven in de recreatiesector is een wervingscampagne gestart. In de campagne wordt benadrukt hoe mooi en afwisselend werken in de recreatie is. Onder de noemer 'Maak werk van mooie momenten' worden nieuwe medewerkers enthousiast gemaakt voor een baan in de recreatie.

Als recreatiebedrijf kun je meedoen aan de campagne en de campagnemiddelen inzetten waar en wanneer je maar wilt. Als eerste zijn er templates gemaakt die je kunt gebruiken op jouw social mediakanalen. 

Stap 1 - Download de templates.

Stap 2 - Plaats een eigen foto/afbeelding (van je team of werkomgeving) of vacature in een template naar keuze. 

Stap 3 - Deel dit online op je social mediakanalen. Gebruik de hashtags: #werkeninderecreatie en #maakwerkvanmooiemomenten

De campagne is een samenwerking tussen HISWA-RECRON, KIKK Recreatie en FNV Recreatie.

Blogs

Blogs

Met deze blogs geven onze experts je een interessant inkijkje in de wereld van arbeidsmarktbranding.

Praktijkopdrachten

Praktijkopdrachten

Deze schrijfopdrachten geven je meer inzicht in welk verhaal je vertelt als werkgever bij het aantrekken en behouden van werknemers.

Kennisbank

Handige checklists en artikelen

In onze Kennisbank vind je een schat aan informatie.

De Kennisbank op deze website is er speciaal voor jou als lid. In deze online helpdesk vind je documenten, handboeken, checklists over bijvoorbeeld personeelsbeleid, pensioen en cao. De Kennisbank is exclusief toegankelijk voor leden van HISWA-RECRON. 

Gebruik deze promovideo's

Gebruik deze promovideo's

Onderstaande video’s zijn gemaakt om het werken bij een jachthaven, jachtwerf, zeilschool, camping, vakantiepark, buitensportbedrijf of groepsaccommodatie te promoten. We laten zien hoe afwisselend en aantrekkelijk de watersport- en recreatiesector is. De video's zijn vrij te gebruiken en te delen. Embed ze eenvoudig in je site, nieuwsbrief of social media.

Tip! Wel eens gedacht aan een eigen bedrijfsvideo om in te zetten voor arbeidsmarktcommunicatie? Welke collega’s zou je aan het woord willen en wat ga je vertellen?

Vacatures plaatsen

Vacatures plaatsen

Op onze sites plaats je gratis je vacatures. 

Speciaal voor jou als lid bieden we een fraaie service. Je kunt ongelimiteerd je vacatures plaatsen op onze websites. Voor vacatures in de leisure en recreatie: www.recron.nl/vacatures en voor vacatures in de watersport en jachtbouw: www.hiswa.nl/vacatures. Heb je een vacature? Upload je vacature via www.mijnhiswarecron.nl.

Stagebedrijf worden

Stagebedrijf worden

Als je in jouw bedrijf mbo-stagiairs wilt opleiden, dan is een officiële erkenning door SBB als SBB Erkend Opleidingsbedrijf verplicht. Jouw bedrijf moet beschikken over een praktijkopleider, die is opgeleid door één van deze twee partners Endurance of Recreatietrainingen. De praktijkopleider begeleidt de stagiairs en onderhoudt contact met de stagebegeleider vanuit school. Eventuele schoolopdrachten leg je vast in een stageovereenkomst die vaak door school wordt verzorgd.

Er zijn verschillende soorten stages: snuffelstages, meeloopstages, afstudeerstages en leerwerkplekken. De voordelen van een stagiair:

  • Ze zijn in opleiding en ontvangen hierbij de laatste specialistische kennis
  • Ze zijn vaak jong, enthousiast en kunnen snel schakelen
  • Ze kunnen een frisse kijk hebben op de organisatie
  • Het zijn potentiële werknemers

Bedenk voordat je een gesprek aangaat wat jij als ondernemer te bieden hebt. Denk verder dan alleen de stagevergoeding.

Check je stageplek

Trainingen en opl...

Trainingen en opleidingen

Er zijn veel opleidingen en trainingen voor een baan in de watersport of recreatie. Op elk niveau: van vmbo tot en met hbo. Variërend van meerjarige opleidingen tot  korte workshops of trainingen. Om bijvoorbeeld meer te leren over arbeidsmarktbranding, is de workshop van onze partner Recreatietrainingen een aanrader. 

Samenwerken met s...

Samenwerken met scholen

Als je samenwerkt met scholen is er een grotere kans dat er meer stagiairs bij jou terecht komen. Stagiairs die mogelijk jouw toekomstige werknemers worden. Door het aannemen van een stagiair, laat jij als ondernemer zien hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Een voorbeeld van een mooie samenwerking is KIP. Dat staat voor Kijken In de Praktijk, een initiatief van het Mondriaan College. Studenten komen dan op bezoek bij een ondernemer uit de buurt. Deze dag bestaat bijvoorbeeld uit een welkomstwoord, presentatie over beroepen en een rondleiding. Eventueel aangevuld met een opdracht voor de studenten. Tips:

  • Organiseer een eigen KIP-dag
  • Geef een gastles op jouw bedrijf voor studenten en docenten
  • Of geef een gastles op de school
  • Presenteer je bedrijf op een stagemarkt op school
  • Organiseer een kennismaking voor de vakdocenten
Arbeidsvoorwaarde...

Arbeidsvoorwaarden, cao en tools voor personeelsbeleid

Goede arbeidsvoorwaarden en veel mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling zijn van groot belang. Daar zetten het Sociaal Fonds HISWA (vertegenwoodigt jachtbouw en watersport) en KIKK Recreatie (vertegenwoordigt de verblijfsrecreatie: campings, bungalowparken en groepsaccommodaties). Door middel van de HISWA-cao, de cao recreatie en diverse tools die jou als ondernemershelpen met je personeelsbeleid. 

Meer informatie

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met Lucie Schuijt, Allround Medewerker Arbeidsmarktbranding

l.schuijt@hiswarecron.nl
033 30 39 735