Blogs

Blogs

Je bent nooit klaar

22 april 2024

Als ondernemer ben je altijd met de toekomst van jouw bedrijf bezig. Je breidt je productie uit of brengt nieuwe klantvragen in kaart. Steeds vaker speelt duurzaamheid een rol. Je wilt niet alleen met de toekomst van je bedrijf bezig zijn, maar voelt ook verantwoordelijkheid voor de wereld die wij onze kinderen nalaten. Je denkt na over afvalstromen, energieverbruik en materiaalgebruik. In 2050 moeten we van het gas af zijn, maar misschien wil jij het wel eerder? Je loopt nu nog wel tegen een vol stroomnet en netcongestie aan. De capaciteit is nog niet overal toereikend.

Lees meer

Merken is werken

26 maart 2024

HISWA, hét watermerk zag ik op de voorkant van een boek hier op kantoor. HISWA, water en merk. Voor alle watersporters van mijn generatie een logische combinatie, want bij elk watersportbedrijf zag je het mooie logo groot op de gevel. Zo zorgden al die ondernemers er samen met de beurzen voor dat de naam HISWA zichtbaar was bij het publiek. En koppelden ze bij elk contact ons merk aan kenmerken als watersport, kwaliteit, gastvrijheid en plezier. Dingen die consumenten op dat moment ervoeren. Er werd gewerkt aan een positieve merkbelofte aan het publiek.

Lees meer

Duurzaam innoveren

28 februari 2024

Laatst bezocht ik het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche in de Utrechtse Jaarbeurs, samen met enkele studenten van de BUas opleiding Sustainable Outdoor Hospitality Management. Het was een leuk moment voor hen om te netwerken. Het was ook een inspirerend evenement, waar duidelijk werd gemaakt hoe urgent het is om te zoeken naar oplossingen die bijdragen aan het verminderen van uitstoot en het vergroten van de biodiversiteit.

Lees meer

Het gouden jaar

29 januari 2024

Terwijl de regen gestaag tegen het raam tikt, lijkt het weerbericht soms een symfonie van somberheid. Maar laten we niet vergeten dat elke regendruppel een schakel kan zijn in de ketting van vernieuwing. In plaats van de regen te zien als een ongewenste gast, zouden we hemelwater moeten omarmen als een bondgenoot van groei.

Lees meer

Lief zijn

19 december 2023

De krapte op de arbeidsmarkt zal nog wel een tijdje voortduren. Het aantal jongeren in Nederland neemt immers af. Dus ook het aantal jongeren dat kiest voor een technische opleiding en dat geschikt is voor het werk in onze branche. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven ‘ach en wee’ roepen. En jongeren ‘hoera’, want zij kunnen kiezen waar zij willen werken.

Lees meer

Van nieuw normaal naar oud lokaal

7 november 2023

De corona-uitslag voor onze branche was positief te noemen. Na de uitbraak van de pandemie hield iedereen zijn adem in maar toen mensen ontdekten dat een boot een prima bubbel is, nam de vraag naar alles wat drijft spectaculair toe. We hadden zogezegd het tij mee.

Lees meer

Polycrisis

2 november 2023

Ik hoor en lees de laatste tijd veel over polycrisis: het in elkaar grijpen van meervoudige crises. Het gaat niet alleen om een klimaatcrisis, maar ook om een sociale crisis, een politieke crisis. De uitdagingen waar de maatschappij voor staat zijn niet alleen complex, ze raken ons allemaal en zijn niet op te lossen met een ‘quick fix’. Vooral ondernemers voelen dit: enerzijds zitten ze gevangen in de concurrentieslag om de consument, anderzijds moeten ze voldoen aan nieuwe regels en wetten.

Lees meer

Nieuwe paden

12 oktober 2023

Tip: luister voor je deze blog leest naar het lied ‘Anne-Fleur Vakantie’ van Roxy Dekker. Voor wie het niet kent: het is een hit op TikTok met miljoenen views. Het gaat over een Anne-Fleur, wat staat voor meisjes die ogen als kakkers en doen alsof ze uit het Gooi komen. Ze gaat op vakantie naar Ibiza en zet daar de bloemetjes buiten: met een lawa (lange wandeling) en esma’s (espresso martini).

Lees meer

Zet je gast centraal

10 september 2023

Na een explosie van overnames door Franse partijen lijkt de rust in vakantieparkenland te zijn wedergekeerd. Tal van de inmiddels overgenomen parken zijn in herstructurering en deze parken worden in no-time aangepast aan het nieuwe businessmodel. Vaak volgens een vast patroon van eenzelfde accommodaties en producten, aangevuld met een spetterende zwembeleving met dito kleuren.

Lees meer

Schaf toeristenbelasting af

6 september 2023

De laatste tijd vind je met regelmaat filosofen die elke vorm van belasting heffen categorisch afwijzen. De argumenten die daarbij worden genoemd, zijn onder andere een inbreuk op de vrijheid van het individu, de dwang, intimidatie en verkwisting. Zij worden belastinganarchisten genoemd. Alhoewel ik enige sympathie voel, heb ik desalniettemin een liberaal oog voor het heffen van belasting voor gemeenschappelijke financiering ten behoeve van de sociale rust, armoedebestrijding, onderwijs, veiligheid en daarmee het vergroten van het geluk van burgers. Daartoe behoort ook het recht op recreëren. Maar er zijn grenzen.

Lees meer