Nieuws

HISWA-RECRON nieuwsarchief

Boeiende najaars kennissessie regio Noord

31 oktober 2019

Op 31 oktober jl. troffen leden uit de provincies Noord elkaar bij de Kennissessie van RECRON. De leden werden gastvrij ontvangen door Tjitske en Raymond Beerendonk van Camping de Reeënwissel dat schitterend gelegen is in Nationaal Park het Drents Friese Wold. De middag werd gevuld door een aantal boeiende presentaties. Petra Ellens, de regiomanager Noord opende de bijeenkomst met een korte schets van de actuele zaken in het Noorden. De vele exorbitante toeristenbelastingverhogingen kwamen daarbij ook aan bod. Na een korte toelichting op de stand van zaken van de Vitale Vakantieprojecten in Drenthe en Friesland werd gewezen op finale zaken die geregeld gaan worden inzake de fusie met HISWA. Op 26 november volgt nog een ALV.

Lees meer

Breng de stroomkosten van uw camping drastisch omlaag

1 oktober 2019

Seizoensgasten gebruiken hun plaats op uw camping vaak als een verzamelplek voor oude apparatuur. Hebben ze een verbouwing in hun keuken thuis, dan kan dat oude lel van een koelkast mooi door naar de voortent op uw camping. Dat oude lel is uiteraard geen label A+++ koelkast en dus stijgen met die actie direct uw energiekosten. Zo zijn er legio voorbeelden te vertellen van energieslurpers die op campingplaatsen belanden, omdat mensen daar de pijn van de kosten zelf niet voelen.

Lees meer

1900 sport- en recreatiebedrijven voldoen aan de informatieplicht energiebesparing

19 september 2019

Medio september zijn er ruim 24.000 rapportages van 28.000 inrichtingen ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarvan zijn 1.900 rapportages vanuit de sector ‘Sport en Recreatie’. De concerns die onder de zogenaamde EED-regeling vallen (€ 50 mio omzet, balanstotaal € 43 mio, > 250 FTE) hebben nog tot 5 december de tijd om aan de informatieplicht te voldoen.

Mocht u nog niet voldaan hebben aan de informatieplicht, dan adviseren wij u dit zo spoedig mogelijk te doen, omdat de handhaving nu wordt opgestart.

Lees meer

Overtoerisme of hype?

19 september 2019

Vandaag staat er een opinieartikel van Martin Maassen, directeur RECRON in dagblad Trouw. Er is nog meer dan genoeg ruimte voor toeristen in Nederland.
De sector verdient beter dan alleen het afstotelijke beeld van overtoerisme.

Lees meer

Eerste analyse RECRON Prinsjesdag 2019

17 september 2019

De tweede Prinsjesdag voor het kabinet Rutte III moest in het teken staan van economische groei en stijgende koopkrachtplaatjes. Zo veel was al duidelijk geworden uit de, inmiddels traditionele, uitgelekte stukken die in handen kwamen van RTLZ. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zien met nog maar tweejaar voor de volgende verkiezingen genoeg kansen om nu eindelijk wat vruchten te plukken van het regeringsbeleid de afgelopen jaren.

Lees meer

Ondernemers verrast door voorgenomen verhoging toeristenbelasting in Ommen (Ov)

17 september 2019

Met gemengde gevoelens werd kennis genomen van de voornemens van de gemeent Ommen om de toeristenbelasting met 10% te verhogen vanaf 2020. De ondernemers zijn bang voor het 'weglekeffect' van toeristen die kiezen voor een andere gemeente waar lasten lager zijn. Juist in Ommen zijn er accommodaties die mensen en groepen met een kleinere beurs aantrekken, maar die wel voor inkomsten zorgen in de gemeente. 

Lees meer

Gemeente Westerveld (Drenthe) slaat de plank mis

16 september 2019

De gemeente Westerveld in Drenthe heeft nota bene net na haar besluit om de toeristenbelasting te verhogen naar 1,25 euro per persoon per nacht, besloten dat het rendement op boerencampings te laag is en dat daarom het aantal eenheden per boer fors omhoog mag! 
RECRON is verbaasd over deze gang van zaken. Volgens Petra Ellens regiomanager is dit wel een hele simpele redenering, er is te weinig aanbod van boerencampings dus verhogen we het aanbod. "Als er weinig aanbod is kun je je afvragen of de vraag naar dat product er nog wel is?", aldus Ellens.
 

Lees meer

Ook Raad voor leefomgeving adviseert meer politieke aandacht voor toerisme

9 september 2019

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) pleit in haar vorige week uitgebrachte rapport ‘Waardevol Toerisme’ voor meer bestuurlijke en politieke aandacht voor de toeristische sector. De Rli ondersteunt daarmee de oproep van RECRON eerder deze maand tijdens een uitzending van NPO Radio 1. RECRON directeur Martin Maassen: “Niet alleen wij als ondernemersvereniging, maar nu ook het adviescollege voor de regering vindt dat de bestuurlijke en politieke aandacht voor onze sector te mager is. De Nederlandse overheid laat zo enorme economische kansen liggen”.

Lees meer

WAB Alert

5 september 2019

De Wet Arbeidsmarkt in Balans treedt per 1 januari 2020 in werking. Een wet met een fors aantal wijzigingen en consequenties, waar iedere ondernemer mee te maken krijgt. In bijgaande WAB Alert van onze Kennispartner Stellicher Advocaten wordt ingegaan op deze wet. In het najaar organiseert RECRON samen met Stellicher Advocaten kennissessies in het land waarbij de WAB centraal staat. Mocht u vragen hebben over de WAB, kunt u contact opnemen met Martin Merks, merks@recon.nl.

Lees meer

Meer subsidie voor leerbedrijven

5 september 2019

Leerbedrijven in de sectoren horeca, recreatie en landbouw ontvangen de komende 5 schooljaren een hogere subsidie praktijkleren (BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg). De standaardsubsidie is maximaal zo’n 2700 euro. Recreatieleerbedrijven die een beroep doen op de subsidie, zullen tussen de 500 en 600 euro meer ontvangen. Dit is het resultaat van intensieve lobby door RECRON, KHN en LTO.

Lees meer

Boekjes Cao Recreatie 2019 – 2020

3 september 2019

De boekjes Cao Recreatie 2019 – 2020 zijn beschikbaar. Een exemplaar in PDF is beschikbaar via de kennisbank.
Indien u prijs stelt op een geprint boekje kunt u dit aanvragen bij info@recron.nl. Het eerste exemplaar is kosteloos. Voor elk volgende exemplaar betaalt u € 7,50 (excl. portokosten).
Eind september komt er een cao app van de Cao Recreatie, zowel voor Android als iOS.

Lees meer

Groei van toerisme vraagt om eigen bewindspersoon toerisme en recreatie

28 augustus 2019

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) laat vandaag weten dat de toeristische sector steeds belangrijker wordt voor onze economie. De toeristische bestedingen bedroegen in 2018  87,5 miljard euro. Ook de recreatiesector en de (buiten)sport dragen meer bij aan de economie dan de jaren voorheen. RECRON directeur, Martin Maassen, reageerde in NPO Radio 1 op de cijfers: “De groei van toerisme en recreatie laat zien dat er meer bestuurlijke betrokkenheid nodig is de komende jaren. Onze sector is nu zo groot als de bouw of de ICT. Wat ons betreft is de tijd rijp voor een minister of staatsecretaris speciaal voor deze sector”.

Lees meer

Lobby tegen extreme toeristenbelasting heeft effect

21 augustus 2019

De recreatieondernemers in Tytsjerksteradeel werden net voordat het hoogseizoen los barstte onaangenaam verrast toen hun College van B&W met het voorstel kwam de toeristenbelasting met 50% te verhogen van 1 euro naar 1,50 euro. Regiomanager Petra Ellens heeft meteen een brief naar de raadsleden en het College verzonden met daarin de bezwaren voor deze plotse en forse verhoging.

Lees meer

Imago Groningen vooral positief bij bezoekers

20 augustus 2019

De provincie Groningen heeft onlangs het adviesbureau SWECO (vroeger Grontmij) een imago onderzoek laten doen naar het beeld van niet-bezoekers over de provincie Groningen. Hierbij is de mening van niet-bezoekers tegenover bezoekers gezet. Inmiddels is dit het vierde imago-onderzoek en dat maakt vergelijken interessant.

Lees meer

Minder campings in Nederland, maar meer overnachtingen!

13 augustus 2019

"Steeds minder campings in Nederland", zo luidde het persbericht van de KvK op 13 augustus jl.. Uiteraard werd RECRON door de media gevraagd naar het hoe en waarom? Nederland is en blijft een kampeerland en heeft super mooie campings en blinkt uit op Europees niveau met haar Top campings. Steeds meer mensen kamperen in eigen land en het kamperen is en blijft populair. In Nederland is voor iedereen wel een kampeervorm te vinden. De consument is en wordt veeleisender en je ziet een trend naar meer luxe en comfort en beleving. Hier spelen de recreatieondernemers op in en investeren bijvoorbeeld in meer luxe huisjes en chalets, maar ook investeren in duurzaamheid speelt bijvoorbeeld een rol. Het blijven investeren en innoveren is dus een must in onze sector.

 

Lees meer

Pim Meijkamp (Delftse Hout) vertegenwoordigt RECRON ondernemers in WAB-item van de NOS

4 augustus 2019

Het is volop zomer en daarmee ook hét seizoen waarin drukte bij bedrijven wordt opgevangen met oproepkrachten en andere flexibele werknemers. Door een nieuwe wet is zulk personeel volgend jaar een stuk duurder voor werkgevers, al zijn de precieze gevolgen voor veel ondernemers nog onduidelijk.

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) moet werkgevers vanaf 1 januari verleiden meer vaste contracten te geven. Het wordt makkelijker én goedkoper om werknemers te ontslaan. Daar tegenover staat dat werknemers in vaste dienst nemen aantrekkelijker wordt, vooral door flexibele krachten duurder te maken.

Lees meer

Jeffrey Belt aan de slag bij RECRON en VeBON

31 juli 2019

Jeffrey Belt (31 jaar) start per 1 augustus a.s. als manager bedrijfsgroepen, Kennispartners, TOP- Leveranciers en -Adviseurs. Hij volgt hiermee Lucinda Bekhuis op, die per 1 juli een andere baan heeft aangenomen.

Lees meer

Binnenlandse vakanties duurder door overheidsbeleid

24 juli 2019

Toeristen belonen in plaats van belasten

RECRON, de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiebranche, luidt de noodklok: vakantie wordt voor een deel van de Nederlanders onbetaalbaar. De overheid houdt niet op met het almaar verhogen van de diverse belastingen. De overnachtingsprijzen van campings, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan hierdoor steeds meer en harder omhoog.
Van elke euro omzet gaat er minimaal 30 cent naar de overheid in de vorm van een belasting. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau ZKA Leisure Consultants, gedaan in opdracht van RECRON. Een recreatieondernemer heeft met 120 verschillende soorten belastingen, heffingen en regelingen van de overheid te maken. Dit voelt de consument uiteindelijk in zijn portemonnee.

Lees meer