Voltijdbaan van 32 uur draagt bij aan oplossen personeelstekort


Laatste update: 11/01/2023

Ongeveer 70% van de medewerkers in Nederland wil graag een korte werkwerk van 32 uur. Het liefst met behoud van salaris. Werkgevers staan natuurlijk niet te springen om werknemers minder uren te laten draaien. Door personeelstekorten zijn de uren hard nodig. Er zijn niet alleen nadelen aan korter werken.Minder uren werken draagt bij aan een betere privé – werkbalans. Hierdoor neemt de kans op verzuim en verloop af. Minder uren werken komt bovendien de productiviteit ten goede.

 
Als iedereen in Nederland 32 uur zou werken, dan zou dit een goede bijdrage leveren aan het oplossen van tekorten. Het potentieel zit namelijk bij medewerkers met contractenuren.
Als deze medewerkers meer uren werken, dan kan het tekort worden opgelost.

Werknemers hebben een sterke positie. Elke werknemer kan een verzoek indienen om minder uren te werken op basis van de Wet Flexibel Werken. Dit verzoek moet je als werkgever accepteren.
Bij een verzoek om minder te gaan werken, kan de werknemer niet zijn voltijdsloon claimen. Oudere werknemers kunnen dit wel, bijvoorbeeld als er sprake is van een generatieregeling. 

Gelet op de tekorten op de arbeidsmarkt, is het belangrijk om goed te weten wat je medewerkers willen, bijvoorbeeld het aantal uren wat ze willen werken.  Dit geldt ook voor medewerkers, die nieuw in je bedrijf komen werken.

Honoreer het verzoek van je medewerkers om minder uren te werken, maar maak dit onderhandelbaar. Streef naar een win-win situatie. Medewerkers kun je bijvoorbeeld vragen flexibel te zijn in het aantal uren, dat zij werken. Soms een beetje meer en soms een beetje minder.    


Tags: voltijdbaan 32 uur Personeelsbeleid personeelstekort