Stagiair(e)s aantrekken/aannemen. Wat moet je weten?


Laatste update: 13/12/2023

Stagiaires, officieel omschreven als; Een stagiair (vrouwelijke vorm: stagiaire) is iemand die als onderdeel van de opleiding ervaring komt opdoen op de werkvloer. De stagiair/stagiaire krijgt een begeleider en hij/zij moet voor het opleidingsinstituut doorgaans verslagen schrijven. 

  • Is het een goed idee om een stagiair/stagiaire aan te nemen'?
  • Hoe verdeel je de tijd met het inwerken en begeleiden?
  • Van welke opleiding op school zou je wel of geen stageplekken beschikbaar maken?  

Een hoop vragen waarbij het antwoord helaas niet heel erg simpel want aan een stageperiode zitten ook verplichtingen. 

 

Er zijn verschillende soorten stages; snuffelstages, meeloopstages, ervarings- of werkstages, afstudeerstages en leerwerkplekken.  

De voordelen even op een rijtje: 

  • Ze zijn in opleiding en ontvangen hierbij de laatste specialistische kennis 
  • Ze zijn vaak jong, enthousiast en kunnen snel schakelen 
  • Ze kunnen een frisse kijk hebben op de organisatie 
  • Het zijn potentiële werknemers, ook een goede relatie opbouwen met de school kan interessant zijn. 
  • Ze ontvangen geen loon, meestal wel een stagevergoeding. Bedenk voor je een (sollicitatie) gesprek aan gaat wat heb jij als ondernemer te bieden. Hierbij kan je verder denken dan alleen de stagevergoeding.  

Daartegenover hebben de stagiaires begeleiding nodig, er is vaak een gesprek met de stagebegeleider en hebben ze ook tijd nodig voor schoolopdrachten. Dit wordt vastgelegd in een stageovereenkomst en deze wordt vaak vanuit school verzorgd.  

 

Subsidies voor stageplekken
Er zijn mogelijkheden om subsidies aan te vragen voor het bieden van stageplekken. Deze subsidie is bedoeld voor erkende leerbedrijven, die een leer-/werkplek aanbieden aan een student die een mbo-opleiding volgt in de derde leerweg. Startdatum 1 december 2023 tm 12 januari 2024: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/praktijkleren-derde-leerweg 
Subsidies financiering praktijk leren (vanaf 3 juni 2024): https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/praktijkleren 

 

Erkend leerbedrijf worden?
Je wilt een erkend leerbedrijf worden omdat je een vmbo-leerling, mbo-student, omscholer of bijscholer wilt begeleiden. Om leerbedrijf te worden moet je eerst een erkenning aanvragen via SBB.

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) staat voor een plek waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit.  Praktijkleren kan niet zonder leerbedrijven. Via de website van de SBB kan je jezelf als bedrijf aanmelden en je stageplekken online zetten zodat ze zichtbaar zijn voor studenten. Je komt dan op deze site te staan met jouw stageplek vacature: 

Recreatie
Recreatie stageplekken 

Watersport
Watersport stageplekken 


Wil jij een stagiair(e) aantrekken/aannemen?
Denk jij aan het aannemen van een stagiair/stagiaire? Zorg dan dat jouw vacature online staat via de SBB. Zorg voor een goede omschrijving zodat de studenten geïnteresseerd worden in jouw vacature.

 

 

 

 


Tags: stage stagiaires leerbedrijf subsidie stage