Aanvraag Fabrikantencode


Laatste update: 28/06/2021

De Wet Pleziervaartuigen is van toepassing op pleziervaartuigen die voor het eerst binnen Europa op de markt worden gezet of in bedrijf worden gesteld. De wet geldt voor pleziervaartuigen tussen 2.5 en 24 meter lengte. Eén eis schrijft voor dat elk pleziervaartuig een uniek Watercraft Identification Number draagt, de zogeheten WIN-code (voorheen HIN/CIN-code).

Deze WIN-code bestaat uit een fabrikantencode en een aantal data-aanduidingen. ISO-norm 10087 geeft de technische invulling van deze eis. De uitleg van deze norm ontvang je als je de fabrikantencode ontvangt. Per land moet de fabrikantencode centraal worden bijgehouden; de tweeletterige landen code en de drieletterige aanduiding van de fabrikant, samen de eerste vijf tekens van je WIN-nummer.
De fabrikant (of producent) vult de WIN zelf verder aan volgens de norm en is verplicht deze gegevens in zijn administratie te bewaren.

HISWA-RECRON kreeg van de minister van Infrastructuur en Milieu het exclusieve mandaat om de fabrikantencode uit te geven. Het mandaat is met nummer IENM/BSK-2014/264151 gepubliceerd in de Staatscourant van 10 december 2014. HISWA-RECRON heeft zich verplicht deze gegevens te registreren en bij te houden. De kosten voor het toekennen van een fabrikantencode bedragen 50 euro (exclusief btw), zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

Externe links
Documenten

Tags: fabrikantencode