Identificatie en registratie van boten


Laatste update: 05/11/2020

HISWA Vereniging (tegenwoordig HISWA-RECRON) is voor identificatie en registratie van pleziervaartuigen. Wij willen een halt toeroepen aan een de wildgroei en daarmee samenhangende administratieve lastendruk van  identificatiedocumenten en lokale stickersystemen.

Eén landelijke identificatie- en registratieplicht voor pleziervaartuigen is een logische, kostenbesparende en effectieve oplossing. HISWA Vereniging pleit al jarenlang voor één systeem, net zoals dat bij auto’s uitstekend is geregeld. Gegevens als merk, type, bouwjaar en kentekennummer, gekoppeld aan eigenaargegevens, moeten daarin worden opgenomen.

  • Voor de Belastingdienst, Justitie en FIU (Financial Intelligence Unit / KLPD) wordt het eenvoudiger om criminele activiteiten en ernstige overtredingen aan te pakken.
  • Voor de KLPD/Waterpolitie en Rijkswaterstaat wordt het eenvoudiger om overtredingen op het water te constateren en te bekeuren, zoals snelheidsovertredingen, gevaarlijke vaargedrag en braak en diefstal.
  • Voor de waterkwaliteitsbeheerders geldt hetzelfde op het gebied van milieudelicten, zoals het illegaal lozen van olie en afval vanaf het pleziervaartuig.
  • De maritieme grensbewaking voor Marechaussee en Douane wordt eenvoudiger.
  • Voor de Inspectie Verkeer en Waterstaat van het ministerie wordt de handhaving van de Europese Richtlijn Pleziervaartuigen (CE) aanzienlijk efficiënter en effectiever.

Bij invoering van een Identificatie & Registratie-plicht krijgen watersporters eindelijk een eigendomsbewijs van hun pleziervaartuig. Dat is praktisch bij de koop- en verkooptransacties, bij de afhandeling van verzekeringskwesties en het ontmoedigt diefstal.

 

Documenten
Gerelateerd nieuws
29okt
Registratie pleziervaartuigen zo lek als een mandje: opnieuw pleidooi voor botenregister

Tags: