Hoe hou je als beheerder het spelen op een luchtkussen leuk én veilig?


Gepubliceerd: 05/05/2021

Wetswijziging Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen

Voor bedrijven die een ‘niet permanent geïnstalleerd’ opblaasbaar speeltoestel (luchtkussen) in gebruik hebben voor hun bezoekers is de veiligheid van spelende kinderen natuurlijk van groot belang. Zo blijven de bezoekers tevreden en de kinderen blij! Voor de veiligheid van die kinderen zijn in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) regels opgesteld. Toch vinden er jaarlijks gemiddeld 2.200 bezoeken aan de spoedeisende hulp plaats, na een ongeval op een opblaasbaar speeltoestel. Om te zorgen dat veilig gebruik van speeltoestellen in heel Nederland de norm is, wordt het WAS aangepast. Naar verwachting zal het nieuwe WAS op 1 januari 2022 in werking treden.

Wat betekenen de wijzigingen in het WAS voor ondernemers?
De wijziging van het WAS heeft gevolgen voor jouw bedrijfsvoering, als je beheerder bent van zo’n opblaasbaar speeltoestel. Wat de belangrijkste wijzigingen zijn in het nieuwe Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2021 en de bijbehorende Warenwetregeling vind je hier: www.veiligheid.nl/was. Dit platform is speciaal voor beheerders (en verhuurders) van opblaasbare speeltoestellen ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met de branche en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zodra het nieuwe WAS en de bijbehorende regeling definitief zijn, worden hier nog een aantal praktische tools aan toegevoegd, die jou kunnen helpen de nieuwe regels in de praktijk toe te passen. Op dit platform kan je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden als er nieuwe informatie of tools beschikbaar zijn.  

Correcte plaatsing en speelregels
Om het spelen op opblaasbare speeltoestellen veilig te maken, is het in eerste instantie van belang dat de opblaasbare speeltoestellen op de juiste manier geplaatst worden. Als beheerder ben je verantwoordelijk voor het veilig plaatsen én verankeren van het speeltoestel. En hierbij komt meer kijken dan veel mensen denken. Hiervoor zijn een handige instructiekaart en een animatievideo over het veilig plaatsen van opblaasbare speeltoestellen ontwikkeld, die duidelijk maken welke stappen belangrijk zijn in dat proces.

Daarnaast heeft VeiligheidNL voorlichtingsmaterialen ontwikkeld voor ouders. Want ook bij het spelen op een luchtkussen gelden meer ‘speelregels’ dan alleen het alom bekende: Schoenen uit! Hiervoor is een animatievideo en een poster beschikbaar. Ook is begin mei een campagne gestart, die ouders alert moet maken hoe zij kunnen bijdragen om het spelen op luchtkussens voor hun kinderen leuk én veilig te houden.

Ook alle voorlichtingsmiddelen vind je op het platform: www.veiligheid.nl/was. Vooruitlopend op de wijziging van het WAS, kan je deze materialen al inzetten voor correcte plaatsing van het speeltoestel en om de ‘speelregels’ aan jouw bezoekers duidelijk te maken.

HOU HET LEUK. HOU HET VEILIG.

1_VeiligheidNL_Speeltoestellen_Toezicht houden_15sec_subs.mp4

2_VeiligheidNL_Speeltoestellen_Maximale aantal_15sec_subs.mp4

3_VeiligheidNL_Speeltoestellen_Kleine vs grote_15sec_subs.mp4

VeiligheidNL_Speeltoestellen_Een luchtkussen dat staat als een huis.mp4


Tags: WAS Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen luchtkussens spelen opblaasbare speeltoestellen veiligheid