Praktische hulp voor mkb’ers om energie en geld te besparen


Gepubliceerd: 02/02/2021

Iedere mkb-ondernemer kan vanaf nu gebruik maken van een praktisch hulpmiddel om te besparen op energie en geld. Daarmee kun je - als ondernemer - de kosten van bedrijfsvoering structureel verlagen.

De hulp bestaat uit een online programma: DEB.nl met een digitale bespaarassistent die aangeeft hoeveel euro’s te besparen zijn. DEB staat voor Duurzaam.Energie.Besparen. Het is een initiatief van MKB-Nederland, gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en tot stand gekomen in samenwerking met brancheorganisaties en verenigingen, waaronder HISWA-RECRON. 


Speciaal voor recreatie- en watersportondernemers
Kern van het programma: besparing op energie en kosten gaan hand in hand. De opzet is speciaal ontwikkeld voor mkb-ondernemers. Dus concreet, duidelijk en gebruiksvriendelijk. Je hoeft als ondernemer geen specialist te zijn om snel en gemakkelijk aan de slag te gaan. Ervaring leert dat veel ondernemers best gevoel hebben voor verduurzaming, maar dat de dagelijkse bedrijfsvoering voorgaat. 

Als je inlogt, zie je in één oogopslag in harde euro’s wat je kunt besparen. En kun je de maatregelen zien die daarvoor nodig zijn.

https://www.deb.nl/hiswa-recron

HISWA- RECRON biedt de tool gratis aan voor haar leden. Je kunt vervolgens je eigen account aanmaken en de energiebesparingstool gebruiken.

 

Hulp bij realisatie verplichte energiebesparing

Bedrijven die jaarlijks meer energie verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas, zijn wettelijk verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Met het nieuwe online programma DEB.nl is dat gemakkelijker dan ooit.

DEB (Duurzaam.Energie.Besparen.) heeft alle maatregelen per bedrijfstak uitgesplitst en op een rij gezet. Per maatregel is aangegeven hoe je die in praktijk kunt brengen. In begrijpelijke taal krijg je verschillende mogelijkheden voorgelegd. Soms kun je met weinig moeite zelf wat doen, een andere keer is het raadzaam de specialist in te schakelen. DEB geeft aan wat dat kost. Het programma geeft advies en informeert over subsidiemogelijkheden. 

Het online programma is een initiatief van MKB-Nederland en wordt gesteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ontwikkeling is gesteund door HISWA-RECRON. Het is speciaal ontwikkeld voor de mkb-ondernemer die aan de verplichtingen wil voldoen zonder dat het alle tijd opslokt.

De tool is een vervolg op het milieubeheerprogramma. Waar het milieubeheer programma sterk gericht was op het voldoen aan de EML maatregelen, is het met DEB ook mogelijk om “vrijblijvend” energie te besparen en bij te houden in de handige planningstool. Ook is het mogelijk om een uitdraai te maken van de planning en maatregelen om deze bijvoorbeeld te overleggen aan de omgevingsdienst.

 

Externe links

Tags: DEB energiebesparing energiebesparingstool