Waterrecreatiesector uit grote zorg om IJsselmeergebied bij de informateur

22 maart 2024

Door een cumulatie van ontwikkelingen wordt de watersport in het IJsselmeergebied bedreigd. Dat is de strekking van de brief die HISWA-RECRON, Watersportverbond, BBZ, Waterrecreatie Nederland én het Platform Jachthavens IJsselmeergebied opstelden. Tijdens het Symposium ‘de toekomst van de belangenbehartiging in het IJsselmeergebied en de Waddenzee (november 2023) ’ werd besloten dat een stevig signaal naar de informateur nodig is.

Zorg is er over de openheid van het gebied en ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie, zoals grootschalige windturbineparken en zonne-atols. Hierdoor wordt de ruimtelijke kwaliteit aangetast, terwijl er vanwege een groeiende bevolking dringend ruimte nodig is om hoogwaardige waterrecreatie te blijven aanbieden. De sector wijst hierbij op het naleven van De 10 gouden regels van Professor Frits Palmboom.
Ook is er behoefte aan meer HVO stations in het IJsselmeergebied.
 

De hoog waterproblematiek vraag om een goede naleving van het peilbesluit uit 2018. Het beleid water-bodemsturend en een -op termijn- mogelijke winterpeilverhoging van 30 centimeter,  vraagt nauwe betrokkenheid van en goede afstemming met de sector!

De waterplantenoverlast vraagt dringend om een verruimingsmogelijkheden van de benodigde vergunningen voor het maaien. HISWA-RECRON is hierover in gesprek met Rijkswaterstaat en het ministerie. De door de Stichting Maaien Waterplanten IJmeer & Markermeer ontwikkelde maaiboot -waarmee aanzienlijk meer en sneller kan worden gemaaid- behoeft financiële steun van de overheid.

Voor de grote watersport is het van groot belang dat de middengebieden open blijven, terwijl er voor de kleine watersport wordt gepleit voor goede walaccommodaties, zoals stranden, trailerhellingen en ook goede overnachtingsmogelijkheden in de vorm van campings, en vakantieparken. 

Tot slot is er een verzoek aan de formerende partijen om maatregelen op te nemen in hun aanstaande akkoord die de doorstroming van het verkeersaanbod bij bruggen en sluizen verbeteren.

Terug naar overzicht