HISWA-RECRON werkt mee aan Europees project

19 maart 2024

HISWA-RECRON heeft samen met Faita, de Italiaanse campingfederatie namens EFCO&HPA, onze Europese koepel, gewerkt aan het project: “Crisis Management and Governance in Tourism”. Dit project was een initiatief vanuit de Europese Commissie. De aanleiding voor het project was de impact die Covid-19 heeft gehad op meerdere sectoren en hoe men overvallen werd door de crisis. Het doel is dus om inzichtelijk te krijgen met welke crises de recreatiesector te maken kan krijgen en hoe de sector weerbaarder kan worden.

Aan het project namen in totaal 53 organisaties deel vanuit heel de Europese Unie, waaronder Destinatie Marketing bureaus, gemeentes, nationale campingfederaties en anderen.

EFCO&HPA was de enige deelnemer die meerdere landen vertegenwoordigde. Dit zorgde ervoor dat het project met een helikopter-view is vormgegeven.

Door deze aanpak zijn er zes uitdagingen geformuleerd die toepasbaar zijn op alle landen:

  1. Technologische uitdagingen (zoals AI, data, cyber security, beschikbaarheid, etc.)
  2. Politieke uitdagingen (oorlog in Oekraïne, politieke instabiliteit,  invloed China, etc.)
  3. Economische uitdagingen (vertrouwen in geld, rente ontwikkelingen, investeringskeuzes)
  4. Sociaal/culturele uitdagingen (immigratie, werkgelegenheid, gender-discussie, Covid)
  5. Klimaat gerelateerde uitdagingen (overstromingen, brandgevaar, vulkaanuitbarsting, etc.)
  6. Imago (Beeldvorming leisure-sector, fake-news, overtoerisme, invloed social media, etc.)

Deze uitdagingen zijn verder uitgewerkt met voorbeelden uit vele Europese landen en hebben een cijfer gekregen waarna ze verder zijn toegelicht en geprioriteerd naar impact, waarschijnlijkheid van voorkomen en het risico-niveau. Op 15 maart ’24 was de deadline voor het project.

Nu zal Deloitte, namens de EU, alle input verzamelen en analyseren. De hoop is dat er een concreet plan komt waarop individuele landen anticiperen en ook HISWA-RECRON haar leden kan ondersteunen in het beter weerbaar worden tegen onvoorziene crises.

 

Informatie en/of vragen?

 

 

Terug naar overzicht