Nieuwe regels voor wegwerpplastic


Laatste update: 10/08/2023

Er zijn nieuwe maatregelen voor wegwerpplastic. Denk aan wegwerpbekers en –bakjes waar plastic in zit. Die komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Het doel hiervan is om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te recyclen.

Eten en drinken afhalen of bezorgen? Sinds 1 juli moet er extra betaald worden voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic. Als ondernemer mag je die niet meer gratis meegeven. Je moet bovendien een herbruikbare optie aanbieden. 

Klanten betalen voortaan extra voor plastic wegwerpbekers en -bakjes. Je mag zelf bepalen hoeveel geld je hiervoor vraagt, maar als richtlijn geldt:

  • € 0,25 voor een beker
  • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
  • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Deze kosten moeten altijd apart op de kassabon worden vermeld.

Regelhulp
Er is regelhulp beschikbaar. De regelhulp bestaat uit drie korte stappen.

  1. Maak jij momenteel gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen?
  2. In welke omgeving voer jij de werkzaamheden uit? De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie voor afhalen en bezorgen.
  3. Overzicht van mogelijkheden om aan de regelgeving te voldoen, passend bij jouw locatie en gebruikers.

Aan het eind van de regelhulp ontvang jij een advies voor jouw situatie. Hierin staat beschreven welke opties jij hebt om aan de regelgeving te voldoen.

BTW
Over de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes moet btw worden betaald. Anders dan eerder gecommuniceerd, geldt hiervoor niet standaard het hoge tarief van 21 procent.

Leidend is het product dat in de wegwerpverpakking zit. Dit betekent dat voor de verpakking hetzelfde btw-tarief geldt als voor het product dat wordt verkocht. Wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met koffie of frisdrank verkocht? Dan moet er 9 procent btw worden betaald voor de wegwerpbeker: het tarief voor koffie en frisdrank. Maar wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met wijn of bier verkocht? Dan geldt dat er 21 procent btw voor de beker moet worden betaald: het tarief voor alcoholhoudende dranken.

Documenten

Tags: Single Use Plastics SUP wegwerpplastic