Btw-reisbureauregeling op het vakantiepark


Laatste update: 21/01/2020

De btw kent een speciale reisbureauregeling. Is deze enkel van toepassing bij het traditionele reisbureau waar je je vakantie boekt? Niets is minder waar. Je kunt er ook mee te maken krijgen bij de doorverhuur van woningen op een vakantiepark.

Wat houdt de reisbureauregeling in?

De reisbureauregeling in de btw is van toepassing als je op eigen naam en risico reizen verkoopt. Je koopt reisonderdelen in en verkoopt deze als pakket. Hierbij kun je denken aan vervoer, verblijf, maaltijden, excursies, gidsen, informatie over de omgeving etc.

Als je alleen bemiddelt voor het regelen van andermans reizen, is de reisbureauregeling niet van toepassing. Ook is de regeling niet van toepassing voor zover je zelf diensten toevoegt.

Als de reisbureauregeling van toepassing is, bereken je 21% btw over de winstmarge die je behaalt over de reis of per tijdvak. Dit is dus anders dan bij andere ondernemers, die btw afdragen over hun omzet en de voorbelasting terugvragen. Het kan bovendien nadelig uitpakken omdat de verhuur van een vakantiewoning slechts belast is tegen 9% btw, terwijl dan ook nog eens recht op aftrek bestaat tegen veelal 21% btw.

Sneller van toepassing
Volgens recente Europese rechtspraak is de reisbureauregeling al van toepassing voor de enkele doorverhuur van een vakantiewoning die wordt gehuurd van een ander. Dit kan ook het geval zijn bij een vakantiepark. Volgens de rechtspraak geldt dit ongeacht of er nog aanvullende prestaties worden verricht en wat het belang van die aanvullende prestaties is.

Of dit ook direct gevolgen heeft voor Nederland is de vraag. Op dit moment is het ‘reisbureauregelingbesluit’ nog van toepassing. Hierin staat onder andere dat de enkele doorverhuur van vakantiehuisjes niet onder de reisbureauregeling valt. De verwachting is dat ook Nederland op korte termijn de regeling aanpast.

Eerder btw verschuldigd
Hetzelfde Europese rechter heeft recent ook beslist dat je bij de ontvangst van een aan- of vooruitbetaling van een reis al de verwachte marge moet aangeven in de btw-aangifte. Bij het betalen van de eindfactuur door de reiziger geef je het restant aan. Als later blijkt dat de marge afwijkt, moet je hierover een suppletie indienen. Al met al brengt dit meer administratieve rompslomp met zich mee.

Een oplossing zou zijn om de btw niet te berekenen per reis maar per tijdvak. Dit heet de globalisatieregeling. Hoewel deze regeling regelmatig wordt toegepast, is het maar de vraag of dit officieel mag.

Vraag het kennispartner Alfa
Op (korte) termijn gaat de staatsecretaris waarschijnlijk reageren op deze rechtspraak en de regeling aanpast.
Heb je vragen of wil je weten welke impact dit heeft op je bedrijf, neem dan contact op met een van de btw-specialisten bij kennispartner Alfa Accountants en Adviseurs via  088 2532767.

 

Documenten

Tags: Reisbureauregeling BTW vakantiepark doorverhuur vakantiewoningen