Btw-reisbureauregeling op het vakantiepark


Laatste update: 31/03/2025

De btw kent een speciale reisbureauregeling. Is deze enkel van toepassing bij het traditionele reisbureau waar je je vakantie boekt? Niets is minder waar. Je kunt er ook mee te maken krijgen bij de doorverhuur van woningen op een vakantiepark.

Recreatieparken en hotelexploitanten: 9 procent btw of reisbureauregeling?
Ben je exploitant van een vakantiepark, recreatiepark, appartementen en/of hotelkamers? Dan kun je te maken krijgen met de reisbureauregeling als je doorverhuurt. De doorverhuur is dan niet belast met 9 procent btw, maar de winstmarge is dan belast met 21 procent btw. Op de inkoop heb je geen aftrek. De reisbureauregeling heeft dus gevolgen voor je btw-positie en is van invloed op je netto rendement. Een ander gevolg van de reisbureauregeling is dat de marge over de onderverhuur van in het buitenland gelegen vakantiewoningen geacht worden in Nederland belast te zijn.

Eigen prestaties blijven buiten de reisbureauregeling
De reisbureauregeling geldt niet als sprake is van een ‘eigen prestatie’. Koop je als recreatiepark bijvoorbeeld vakantiewoningen in en voeg je daar aanvullende prestaties aan toe? De inkoop is dan (onder voorwaarden) een eigen prestatie, waardoor de normale btw-regels gelden: 9% btw over de doorverhuur en aftrek van btw op kosten.

Eigen prestatie vakantiewoningen
Als recreatiepark verricht je ook een eigen prestatie als je de vakantiewoning minstens drie jaren huurt van de vakantiewoningeigenaar én daarbij zeven of meer van de volgende tien diensten (erbij) verleent:

  • Groenvoorziening
  • Receptie
  • Horeca
  • Sport- en spelfaciliteiten
  • Bewaking
  • Schoonmaakwerkzaamheden
  • Informatie- of welkomstpakket
  • Afvalverwerking
  • Gastenregistratie, inclusief reserveringssysteem
  • Klachtenafhandeling
  • Eigen prestatie verhuur hotelkamers

Huur je een vakantiewoning voor minder dan drie jaar? Twijfel je of je de ‘normale’ btw-regeling óf (deels) de reisbureauregeling moet toepassen? Vraag dan je belastingadviseur om hulp.

Doorverhuur vakantiewoning: toepassen reisbureauregeling
Volgens het Europees Hof van Justitie moet de reisbureauregeling worden toegepast door verhuurorganisaties voor de doorverhuur van een vakantiewoning, terwijl de normale regels uitgaan van het 9% btw-tarief. Het beleid in Nederland is aangepast. Recreatieparken en hotelexploitanten mogen het verlaagd btw-tarief voor de doorverhuur blijven toepassen en de btw op de huurprijs aftrekken voor zover sprake is van ‘eigen diensten’.

Rechtspraak vakantiewoning
Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het door een reisbureau (of verhuurorganisatie) ter beschikking stellen van een vakantiewoning, gehuurd van een (btw-)ondernemer (de ‘particulier’ die een vakantiewoning exploiteert), één dienst vormt. Ook als de (btw-)ondernemer aanvullende prestaties verricht, zoals het schoonmaken van de vakantiewoning en een wasserij- en broodjesservice. Als de vakantiewoning wordt ingekocht en vervolgens op eigen naam wordt doorverhuurd, is daarop niet het verlaagd btw-tarief van toepassing, maar geldt de (btw-)reisbureauregeling.

De reisbureauregeling is een complexe regeling. De reisbureauregeling houdt in dat (alleen) de behaalde marge belast is met (21%) btw. De verhuurorganisatie brengt geen btw in rekening aan de huurder (de ‘vakantieganger’), maar draagt btw af over/uit de behaalde winstmarge. Er staat geen btw op de factuur. De verhuurorganisatie kan de 9% btw op de huurkosten (van de ‘particuliere’ eigenaar/exploitant van de vakantiewoning) niet (meer) aftrekken als de reisbureauregeling van toepassing is. De afdracht van btw is lager, maar de  btw is dan wel een kostenpost. Het netto rendement is lager.

Wat betekent dit in de praktijk?
Verhuurorganisaties (recreatie- en bungalowparken en vastgoedexploitanten) die vakantiewoningen/hotelkamers/appartementen op eigen naam aanbieden, moeten nagaan of en zo ja in welke mate zij te maken hebben met de reisbureauregeling. Wat is de financiële impact op jouw organisatie? Welke aanvullende diensten verleen je als bedrijf en is dat voldoende voor een eigen prestatie?

De eigenaar van de vakantiewoning blijft voor de exploitatie (bestaande uit de verhuur van de woning aan het bungalowpark bijvoorbeeld) het 9% btw-tarief toepassen. De reisbureauregeling geldt dan niet voor de eigenaar. Let erop dat voor het privégebruik van de vakantiewoning wel specifieke regels gelden.

Geen reisbureauregeling bij onderverhuur voor de huisvestiging van arbeidsmigranten
Hof Den Haag beslist in 2023 (ECLI:NL:GHDHA:2023:637) dat de reisbureauregeling niet van toepassing is omdat de onderverhuurder niet kwalificeert als reisbureau of reisorganisator. Een van de kenmerken van een reisbureau of reisorganisator is het (online) aanbieden van diverse vakantie- en reisformules waarmee een reiziger in staat wordt gesteld om verschillende diensten zoals vervoer en verblijf te combineren. Omdat de onderverhuurder geen verschillende vakantie- en reisformules aanbiedt en de woningen ook niet onder eigen naam aanbiedt op haar website, is volgens hof Den Haag de reisbureauregeling niet van toepassing.

Interne links

Tags: Reisbureauregeling BTW vakantiepark doorverhuur vakantiewoningen