Natuurbrandgevaar


Laatste update: 20/10/2022

Bijna alle natuurbranden ontstaan door menselijk gedrag. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Helaas zitten ongelukken vaak in een klein hoekje. Maar het kan ook gebeuren tijdens het barbecueën, een vuurtje stoken of bij het gebruik van gas of elektriciteit. Juist in vakanties is de kans op ongelukken met gasflessen of vuur groot. Verkeerd gebruik van gasflessen op de camping of op de boot, onjuist aangelegde elektriciteit in de caravan of onveilig barbecueën blijken veelvoorkomende oorzaken. 

Hoe u kunt helpen om een natuurbrand te voorkomen en wat u kunt doen als er toch een natuurbrand is.

Risicobeheersing en bestrijding van natuurbranden 

Het stappenplan risicobeheersing (bijlage) geeft aan hoe u het risico op een onbeheersbare natuurbrand kunt verkleinen. Ook worden er diverse handige tips en trucs gegeven hoe u risicobeheersing van natuurbranden binnen uw reguliere beheer kunt inpassen.

Meld iedere brandmelding onmiddellijk aan de meldkamer via 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. De meldkamer waarschuwt vervolgens alle hulpdiensten en andere betrokkenen, waaronder de betrokken Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) en uw eigen contactpersonen, mits dit is afgesproken in het natuurbrandrisicobeheersingsplan. Zorg dat de namen van uw contactpersonen en calamiteitenmedewerkers bekend zijn bij de meldkamer. 

Resultaat of gewenst resultaat

Attendeer uw gasten op natuurbrandgevaar bij zomerse temperaturen en extreme droogte

Documenten

Tags: natuurbrand natuurbrandgevaar ontruimingsplan