De maand december

Blog 3 - De impact van waardering

De maand december staat in het teken van de feestdagen zoals Sinterklaas, kerstmis en oud & nieuw. Natuurlijk mogen cadeautjes niet ontbreken in deze maand. Heb je als ondernemer er wel eens overgedacht hoe groot jouw impact kan zijn in deze periode?

Kerstpakket of ...?
Een kerstpakket kan een goede secundaire arbeidsvoorwaarde zijn. Want naast het salaris zijn er veel andere zaken die een potentiële werknemer kunnen overhalen om bij jou te komen werken. Denk aan werkvreugde, doorgroeimogelijkheden, flexibiliteit en persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om het gevoel dat een medewerker wordt gezien door jou als werkgever. Het beeld verandert, het is niet meer zoals vroeger dat de werknemers bijna vanzelf komen aanwaaien. Nu moet jij als werkgever aan de slag, om te laten zien wie je bent als mens en als bedrijf.

Kaartje
Stel je eens voor, je werkt als seizoensmedewerker, hoe leuk is het om dan met de feestdagen een kaartje of cadeautje te ontvangen van je werkgever. Met daarop een boodschap in de trant van: "Ik ben dankbaar voor onze samenwerking. Zie ik je komend seizoen weer?" Hoe menselijker je verbinding kunt maken met de ander, hoe groter de kans dat hij of zij weer voor je wil werken.

Wees creatief en maak het persoonlijk. Ook als je kiest voor kant-en-klare oplossingen voor de feestdagen, die je online kunt bestellen. Een kerstcadeau of kerstkaart door de brievenbus is prima, maar denk altijd aan de persoonlijke touch.

Heb je het gehele jaar personeel in dienst en geef je je medewerkers elk jaar een kerstpakket? Top. Weet je ook wat ze ervan vinden? Gaat de helft de kast in wat ze na een paar jaar moeten weggooien? Of heb je nagedacht over wat ze leuk vinden om te krijgen? Wat zou jij willen ontvangen tijdens de feestdagen als jij werknemer ben in je eigen bedrijf? 

Denk eens outside de box. Schrijf op wat er allemaal nog meer mogelijk is om je werknemers zich belangrijk te laten voelen. Denk hierbij aan personeelsuitjes, (nieuwjaars)borrels, start van het seizoensfeest, trainingen, teambuildingsactiviteiten of congres- of beursbezoeken. Op dit moment in het proces is alles mogelijk en laat je je  niet tegenhouden door enige beperkingen. Later ga je pas kijken naar de haalbaarheid.