2021-05-17 16:09:44

Help mee de instroom van nieuw talent in de sector te vergroten

17 mei 2021

De recreatiebranche heeft al enkele jaren te maken met een terugloop in de instroom van nieuw recreatietalent. Dit heeft niet alleen te maken met demografische ontwikkelingen, maar ook zeker met het imago van het werk. Te vaak wordt dit als seizoenswerk gezien dat je na je dertigste niet meer kunt uitvoeren. En een vast contract? Dat zit er ook niet in, zo wordt gedacht.

Vanwege deze terugloop besluiten enkele scholen wellicht met hun opleiding te stoppen. Maar er zijn ook scholen die in nauwe samenwerking met HISWA-RECRON én het regionale bedrijfsleven proberen nieuwe instroom te genereren. Een voorbeeld hiervan zijn Summa Vrije Tijd en De Rooi Pannen. Zij slaan de handen ineen en proberen jongeren te interesseren voor de BBL-opleiding Zelfstandig medewerker leisure en hospitality.

Bij deze opleiding gaan studenten naast een arbeidscontract van tenminste 24 uur gemiddeld één dag in de week naar school. Carlo Breikers, Teamleider Vrije tijd bij Summa Vrije Tijd: “De dagelijkse werkzaamheden van de studenten zijn leidend bij deze opleiding. Alles wat zij in de praktijk doen, daar sluit de opleiding naadloos op aan.” Je werkt ook aan een stevige basis Engels en Duits, wat onmisbaar is in onze branche.

Met het opleiden van werknemers is de branche gebaat, zo vindt Angelique Joosten van Recreatiepark de Leistert. “In onze sector hebben we enthousiaste, goed opgeleide werknemers nodig. Zij maken onze sector sterker." Ook Geert van Kasteren van recreatiebedrijf Op Noord in Eindhoven vindt de opleiding het overwegen waard voor zijn personeel. “Het geeft mensen de kans om al werkend een diploma te halen. Omdat we in de vrijetijdssector vaak vooral doeners zoeken, past dit wellicht als een jas.”

Directeur Thijs van der Steen van Mbo Toerisme & Recreatie van De Rooi Pannen: “Om van deze opleiding een succes te maken, hebben we het bedrijfsleven natuurlijk nodig. Als u een werknemer wilt aanmelden of plek heeft voor een BBL-student, dan kunt u dat melden bij De Rooi Pannen of Summa Vrije Tijd.” Meer weten? Lees meer bij De Rooi Pannen of Summa Vrije Tijd en neem gerust contact met ons op via m.schroemges@derooipannen.nl of hca.goos@summacollege.nl.

Terug naar overzicht