Hoge toeristenbelasting jaagt kampeerders weg uit Amsterdam

27 juni 2023

HISWA-RECRON is boos op de gemeente Amsterdam die van plan is om de toeristenbelasting opnieuw te verhogen. De gewone kampeerders mijden hierdoor de stad. Kampeerbedrijven worden uitgehold als hun verkoopprijs voor 20 procent uit toeristenbelasting bestaat.

Gerdina Krijger, regiomanager Noord-Holland bij HISWA-RECRON: “Een camping in Amsterdam moet straks acht procent van de omzet afstaan aan de gemeente. Daarbovenop moet nog eens twee euro per persoon per dag afgedragen worden. Dat betekent dat de kosten voor een overnachting van een gewone kampeerder met een tentje voor 20 procent uit toeristenbelasting gaat bestaan. Dat is een exorbitant groot deel van de verkoopprijs. Hoe kan een ondernemer zijn investeringen nog terugverdienen?”
 
Tentkampeerders de dupe
HISWA-RECRON vreest dat met name jeugdige kampeerders wegblijven, terwijl deze groep van groot belang is voor de toekomst van de sector. Veel campings in Amsterdam richten zich juist op deze doelgroep en hebben daarin geïnvesteerd. Bijvoorbeeld camping Zeeburg waar een compleet kampeereiland is aangelegd. Toon Weijenborg, eigenaar van camping Zeeburg: “Ik baal hier zo van. Het afgelopen jaar konden we eindelijk ons speciale kampeereiland in gebruik nemen, na 20 jaar aan voorbereidingen en realisatiewerkzaamheden. De gemeente besloot destijds dat dit eiland alleen voor tentkampeerders gebruikt mag worden. Prima, maar de verhoging van de toeristenbelasting treft juist deze ‘armere’ jonge kampeerders. Dit zijn niet de feestvierende, overlastgevende jongeren, maar vaak wereldontdekkende jongvolwassenen. De prijsverhoging betekent ongetwijfeld dat zij de dure stad gaan mijden.”
 
Krijger vervolgt: ‘Investeringen moeten terugverdiend worden. Hoe meer de gemeente afroomt, hoe moeilijker dat wordt. De gemeente zou de gewone kampeerder moeten koesteren. Het is onvoorstelbaar dat – met een landelijke discussie over een tekort aan gewone kampeerplaatsen – deze groep straks uit Amsterdam wordt gejaagd.”

Terug naar overzicht