HISWA-RECRON pleit tegen terugkeer Amerikaanse importtarieven

18 oktober 2023

HISWA-RECRON werkt met EBI samen in een grote coalitie van Europese verenigingen om te pleiten tegen de terugkeer van tarieven op Amerikaanse importproducten aan het eind van het jaar. Na het handelsgeschil in 2018, waarbij de VS tarieven oplegde aan staal en aluminium uit de EU, kregen een aantal sectoren te maken met vergeldingstarieven op Amerikaanse importproducten, waaronder pleziervaartuigen.

Beide tarieven zijn eind 2021 voor een periode van twee jaar opgeschort. Het doel was om tegen oktober 2023 overeenstemming te bereiken over de kernstaal- en aluminiumkwestie, om vervolgens beide tarieven definitief af te schaffen. Indien er geen overeenstemming zou worden bereikt, zouden de tarieven vanaf 1 januari 2024 terugkeren. Dit zou een verhoging van de tarieven omvatten zoals die tot eind 2021 golden.

In september spraken we met de Europese Commissie. De vooruitzichten van de kant van de EU zijn nog steeds optimistisch, ook al moet de kernkwestie tussen staal en aluminium nog worden opgelost. Het onderwerp staat deze week op de agenda van de top tussen de EU en de VS.

Om de druk verder op te voeren heeft EBI een brief medeondertekend van handelsverenigingen uit de EU en de VS in alle sectoren, met in totaal 85 ondertekenaars, waaronder ook uit de VS.

Terug naar overzicht