Oproep: geen hoog btw-tarief voor vakantieverblijven

26 oktober 2023

Vandaag staat een amendement over de afschaffing van het lage btw-tarief op logies en vakantieverblijven op de agenda van de Tweede Kamer. Pieter Omtzigt (NSC) wil dit ter stemming brengen. HISWA-RECRON roept alle kamerleden op om tegen dit amendement te stemmen. Een amendement  is een voorstel van één of meer Tweede Kamerleden tot wijziging van een wetsvoorstel. 

Een verblijf op een vakantiepark moet toegankelijk blijven voor een breed publiek. Een verhoging van 12 procent - van 9 procent naar 21 procent btw - is onbehoorlijk en drijft onnodig de prijs voor een verblijf in eigen land fors op. Door de coronacrisis hebben we gemerkt hoe belangrijk het is om er op uit te kunnen. Daarnaast is de vakantiemarkt een internationale markt, waardoor de concurrentiepositie van de Nederlandse recreatiebedrijven zal verslechteren. De btw-heffingen in omringende landen liggen aanzienlijk lager.

Marges onder druk

De krapte op de arbeidsmarkt, inflatie en hoge energiekosten zetten de marges van de bedrijven al flink onder druk. Met de op hande zijnde btw-verhoging worden recreatiebedrijven onnodig extra geschaad. Het is noodzakelijk dat de Tweede Kamer tegenstemt en op zijn minst een uitvoerig onderzoek gaat doen naar de effecten van btw-verhoging op de vakantieverblijven. HISWA-RECRON heeft daarom een spoedbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, met het verzoek om deze vandaag in behandeling te nemen.

Terug naar overzicht