Windenergie in Friesland: kansen voor watersport- en recreatiebedrijven

5 maart 2024

Diverse watersport- en recreatiebedrijven in Friesland hebben interesse getoond in het plaatsen van kleine windmolens als aanvulling op zonne-energie, vergelijkbaar met de reeds bestaande situatie bij veel agrarische bedrijven. Deze vraag heeft geleid tot succesvolle lobbywerkzaamheden bij het provinciebestuur, resulterend in een bestuursakkoord dat de plaatsing van kleine windmolens met een maximale ashoogte voor recreatieve voorzieningen mogelijk maakt. Op 14 februari is hierover verder overlegd met ambtenaren van de Provincie Friesland, die de implementatie in de Provinciale Omgevingsverordening zullen uitwerken.

HISWA-RECRON heeft gepleit voor een brede interpretatie van het begrip 'recreatievoorziening', inclusief watersport- en recreatiebedrijven, om zo breed mogelijk te kunnen inspelen op deze nieuwe mogelijkheid. Daarnaast is benadrukt dat ondernemers de flexibiliteit moeten hebben om windmolens zodanig te plaatsen dat gasten er minimale hinder van ondervinden. Ook is aangedrongen op een regel dat de opgewekte energie uitsluitend voor eigen verbruik moet zijn om wildgroei van windmolens te voorkomen, een beleid dat al geldt in de agrarische sector.

De procedure verwacht dat de Ontwerp Omgevingsverordening in april of mei ter inzage wordt gelegd, waarna zienswijzen ingediend kunnen worden. De definitieve vaststelling door Provinciale Staten staat gepland voor september, waarmee de weg vrijgemaakt wordt voor gemeenten om deze duurzame initiatieven binnen hun omgevingsplannen toe te staan. Voor verdere vragen kan contact opgenomen worden met Jan Ybema van HISWA-RECRON via j.ybema@hiswarecron.nl.

Terug naar overzicht