HISWA-RECRON zet zich in tegen onredelijke toeristenbelasting Steenwijkerland

10 juli 2024

"Perspectiefnota, een nota die perspectief moet bieden voor deze gemeente, biedt zoals deze nu voorligt, absoluut geen goed perspectief voor haar recreatieondernemers." Zo begon regiomanager Petra Ellens haar betoog op dinsdag 2 juli jl. in het stadhuis van de gemeente Steenwijkerland. Het College is namelijk voornemens de toeristenbelasting fors te verhogen van de huidige 1,10 euro naar 1,50 euro voor kamperen en de overige logies naar een verdubbeling van 2,20 euro. Als enige inspreker somde Ellens namens HISWA-RECRON de redenen op waarom dit geen goed idee is. Ook verwees zij naar de vele particuliere aanbieders via o.a. Airbnb die de gemeente niet scherp heeft.

Aanleiding voor deze forse verhoging is dat de gemeente de begroting voor het zogenaamde ravijnjaar in 2026 op orde wil hebben, en blijkbaar moet dat over de ruggen van de recreatieondernemers. Ook de ondernemer wil zijn begroting op orde houden. Minder marge op de overnachtingsprijs betekent simpelweg minder ruimte om te investeren in duurzaamheid en andere innovaties.

Wat vonden de partijen en het vervolg

HISWA-RECRON vindt het positief dat het College kiest voor differentiatie, want hiermee wordt de belastingdruk beter verdeeld. Bij een goedkope overnachting op een camping past een ander tarief dan bij een dure hotelovernachting. Wel vinden wij dat overnachtingen bij een groepsaccommodatie ook onder het lage tarief horen. Een school of zorggroep heeft meestal geen grote budgetten, terwijl een werkweek of een uitje juist vanuit sociaal oogpunt zo belangrijk is voor deze groepen. Blijkbaar vindt de gemeente een midweekverblijf met 440 euro belasting normaal. Tot slot heeft de regiomanager aangegeven wel bezuinigingen te zien op het toeristisch beleid waarmee ook geld kan worden gegenereerd. De VVD nam het op voor de ondernemer, maar de overige partijen zien de toerist als goede geldbron en GroenLinks vond het tarief van Zaanstad met meer dan 7 euro wel inspirerend, maar vergat erbij te vermelden dat kamperen daar weliswaar 1,70 euro kost, maar dat de jeugd tot 16 jaar voor 85 cent overnacht. In het najaar zal de begroting definitief worden vastgesteld en van tevoren gaat de wethouder nog met de branche in overleg, zo heeft hij de raad toegezegd.

Terug naar overzicht