Nederland van het stikstofslot: eerste stappen in kabinetsaanpak

30 april 2025

De stikstofproblematiek legt al jaren een zware druk op de ontwikkeling van Nederland. Ook ondernemers in de leisure- en watersportsector merken dat: projecten zonder natuurvergunning of op basis van interne saldering lopen vast, plannen blijven onzeker. Met de kabinetsbrief van 25 april zet Minister Wiersma nu een eerste stap naar een nieuwe aanpak.

De brief, opgesteld door een nieuw ingestelde ministeriële commissie, introduceert een startpakket van maatregelen langs vier sporen: een fundamentele herziening van het vergunningensysteem, structurele stikstofreductie, aandacht voor sociaaleconomische impact en Europese samenwerking. In totaal is hiervoor €2,2 miljard incidenteel en €213 miljoen structureel uitgetrokken.

Wat staat er concreet in de brief?

  • Op korte termijn moeten er versoepelingen voor kleinschalige en tijdelijke projecten komen.
  • Een spoedwet moet het nieuwe vergunningensysteem en het stikstofreductiebeleid vormgeven.
  • AERIUS wordt verbeterd, met op termijn een mogelijk alternatief.
  • De kritische depositiewaarde (KDW) wordt vervangen door emissiedoelen.
  • Herijking van Natura 2000-gebieden is voorzien.
  • Regionale aanpak start in zwaarbelaste gebieden als de Veluwe en de Peel.
  • Internationale samenwerking wordt opgevoerd, o.a. met Vlaanderen en Duitsland.

De reacties zijn gemengd. Milieuorganisaties vinden de plannen te vaag, provincies en belangenclubs vrezen aanhoudende onzekerheid en uitblijvende stikstofdaling. De landsadvocaat gaf stevige kritiek: zonder gebiedsgerichte maatregelen en financiële borging blijft juridisch houdbare vergunningverlening onzeker.

Wat betekent dit voor de leisure- en watersportsector? 

HISWA-RECRON ziet risico’s én kansen. Veel ledenbedrijven liggen nabij kwetsbare natuur, waar natuurherstel en emissiereductie zichtbaar resultaat opleveren. Dat kan op termijn ruimte bieden voor ontwikkeling, mits goed onderbouwd. Elektrificatie van de recreatievaart is een thema dat steeds relevanter wordt. We roepen ondernemers op hun praktijkvoorbeelden en zorgen te delen, o.a. tijdens een landelijke themabijeenkomst die we op 21 mei bij RCN het Grote Bos organiseren. Het programma en uitnodiging volgen spoedig. Deze input helpt ons bij gesprekken met het Rijk, provincies en Kamerleden.

De brief van 25 april jl. is een eerste stap richting duidelijkheid. Er moet echter nog veel gebeuren. Zowel juridisch, bestuurlijk en financieel. De sector moet zich voorbereiden, meedenken en kansen benutten in verduurzaming en natuurinclusief ontwikkelen.

Je vindt de brief, de analyse van Landsadvocaten en de analyse van HISWA-RECRON in onze kennisbank.

Terug naar overzicht