Gemeenschappelijk sanitair per 15 juni open

9 juni 2020

Op aandringen van HISWA-RECRON en mede door acties van veel leden, stuurt het Ministerie van VWS vandaag een brief naar de Tweede Kamer met het advies de gemeenschappelijk sanitaire gebouwen op campings en vakantieparken te openen op 15 juni. Het sanitair is al maanden dicht op last van de rijksoverheid.


 

“We zijn zojuist gebeld door het Ministerie van EZK met de mededeling dat we eerder open mogen dan 1 juli ”, zegt Geert Dijks directeur HISWA-RECRON. “Daar hebben we samen met heel veel leden keihard aan gewerkt de afgelopen tijd. Zo pikken de ondernemers nog net een stukje voorseizoen mee."

Voor zover nu bekend luidt het advies 15 juni  openen van gemeenschappelijke toiletten, was- en douchegelegenheden op vakantieparken en campings. Voorwaarde is wel dat er goede brancheprotocollen worden gehanteerd. De protocollen van HISWA-RECRON zijn bekeken door het ministerie van EZK en voldoen aan deze eis. Op dit moment zijn de toiletgebouwen op jachthavens al geopend via de aangepaste noodverordeningen van de veiligheidsregio’s. HISWA-RECRON gaat er van uit dat zij net als campings de gebouwen open kunnen stellen.

Dijks: “we moeten de officiële brief nog ontvangen maar wat ik niet begrijp is waarom we morgen niet de gebouwen open kunnen stellen. Als het 15 juni open kan, waarom kan het dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector anders mis”.

Alleen al de schade die campings hebben opgelopen vanaf half maart tot nu, is minstens 140 miljoen euro door de daling van 1,6 miljoen overnachtingen. Elke dag dat het sanitair niet open kan kost in juni 5 miljoen euro omzet. HISWA-RECRON gaat naar aanleiding van dit bericht in overleg met de veiligheidsregio’s om te kijken of de sanitaire gebouwen al deze week kunnen worden geopend op basis van de brancheprotocollen.

Terug naar overzicht