Praktijkdag Buitensport/VeBON bij SOS Events in Harderwijk

22 maart 2023

Dinsdag 21 maart vond de jaarlijkse HISWA-RECRON Praktijkdag Buitensport/VeBON plaats. Ruim 50 deelnemers ontmoetten elkaar bij het klimbos van SOS Events in Harderwijk. Gastvrij werden we ontvangen door ondernemer Erik Kroon, die ons kort vertelde over zijn bedrijven en ambities. 

Gastspreker Patrick Janssen, MTB routebouwer en bosecoloog, nam ons mee in de zin en onzin van mountainbikeroutes. De MTB routes in Nederland komen vaak negatief in het nieuws door protesten van andere recreantengroepen en natuurorganisaties. Hij ging in gesprek met ondernemers over de relevantie voor hun bedrijven en wat de relevante argumenten zijn in deze discussie. Michiel Pöpping blikte met de ondernemers terug op een jaar aansluiting bij HISWA-RECRON, de acties in 2022 en sprak met hen over de belangrijkste dossiers, uitdagingen en ontwikkelingen voor de buitensport in 2023.  

Tijdens de lunch was er ruimte voor ontmoeting en netwerken, waarna de workshoprondes volgden. Onder leiding van Willem Franssen van het Nederlands Instituut voor Mountainbike Gidsen, volgden de deelnemers een actieve mountainbike clinic waarbij ze werden meegenomen in de praktijk van het begeleiden van mountainbike groepen en de opleidingsmogelijkheden die er zijn. Koen van Erve, transformatiecoach en docent, verzorgde en workshop over sociale veiligheid. Hij haakte in op de gedragscode sociale veiligheid voor jeugdvakanties en -activiteiten. Deelnemers werden tijdens de gesprekken aan het denken gezet, door de vragen die werden voorgelegd over o.a. gedrag, rollen en verantwoordelijkheden en bewustwording. Ook werden praktische tips aangereikt. 


In het Klimbos deelde Erik Kroon en Lars den Das van SOS Events BV hun kennis, ervaringen en aanpak met betrekking tot instructies, rescue, instructeursvaardigheden en registratie en follow-up bij gebeurtenissen. Marcel Tap van HISWA-RECRON ging met ondernemers in gesprek over de voorwaarden, bewustwording en ontwikkelingen rondom verzekeren en aansprakelijkheidstellingen en benoemde de acties die HISWA-RECRON hieromtrent neemt.

Aan de hand van de 5 hoofdstukken uit de VeBON Veiligheidsnorm 5.0 ging Martin van der Velden van TÜV Nederland in gesprek met het management enerzijds en door middel van praktische stellingen werd er met instructeurs gesproken over de toepassing van de norm in de praktijk anderzijds. 

Naast alle aanwezige leden-ondernemers, verwelkomden we ook een aantal introducés. We hielden met hen een Q&A over waar de bedrijfsgroep buitensport/VeBON van HISWA-RECRON voor staat, wat we doen en wat lidmaatschap inhoudt.

Natuurlijk werd de dag afgesloten met een borrel, waar we nader kennis maakten en konden bijpraten. Wij kijken terug op een mooie dag en zien uit naar de volgende editie!

Terug naar overzicht