Excessieve verhoging (water)toeristenbelasting in Wijdemeren, sector is geschokt

21 oktober 2021

De voorgenomen verhoging van toeristenbelasting met meer dan 100% voor recreanten en watersporters heeft een schok teweeggebracht onder toeristisch-recreatieve ondernemers in het Loosdrechts Plassengebied. Brancheorganisatie HISWA-RECRON (ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie), het Watersportverbond, Vereniging Verenigde Bedrijven Boomhoek en Ondernemend Wijdemeren werden door de gemeente niet bij het voornemen betrokken. De organisaties hebben nu de handen ineengeslagen en staan klaar om tijdens de diverse sessies van gemeenteraad en commissie de aanval te openen.

‘Want over één ding zijn we het roerend eens’, aldus Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON, ‘een verhoging met meer dan 100% is ongehoord, terwijl recreatie, toerisme en ondernemen in Wijdemeren al jarenlang een ondergeschoven kindje is met groot achterstallig onderhoud in het gebied.’

‘Ook het Gebiedsakkoord dat in 2017 tussen publieke en private partijen werd gesloten heeft tot nu toe weinig soelaas geboden’ vervolgt Krijger. ‘Eén kanosteiger en één fietsbruggetje om precies te zijn.’ De vooruitzichten zijn ook niet bemoedigend. Vaarverbindingen gaan niet door, het baggeren van de havens gaat veel geld kosten, terwijl het baggerprobleem het gevolg is van meer dan 50 jaar nalaten van onderhoud door de overheid.

De prijs- kwaliteit verhouding in het gebied raakt volgens de brancheorganisatie helemaal uit balans. Er treedt concurrentieverstoring op met aanliggende gemeenten die minder of geen (water)toeristenbelasting heffen. Volgens de gemeente zou vergelijkend onderzoek aantonen dat de verhoging marktconform is. Dit klopt niet, zo hanteert buurgemeente Stichtse Vecht een veel lager tarief.
‘Niet alleen de toeristisch recreatieve ondernemers worden getroffen, besluit Krijger. ‘De klant moet deze torenhoge belasting maar zien te betalen. Wij vrezen dat het Loosdrechts Plassengebied exclusief wordt voor de happy few’. 

Terug naar overzicht