Recreatiesector helpt mee in opvang Oekraïense vluchtelingen

9 maart 2022

De oorlog in Oekraïne neemt steeds hevigere vormen aan. Veel inwoners ontvluchten het land. Ook Nederland staat garant voor het opvangen van tienduizenden vluchtelingen. De verschillende veiligheidsregio’s zorgen samen met de gemeenten voor de opvang. Om hen op weg te helpen is HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, een inventarisatie gestart naar het aantal beschikbare accommodaties en slaapplaatsen binnen de recreatie.

De bedrijven binnen de recreatiesector dragen graag hun steentje bij. Een eerste inventarisatie in Zeeland leverde al veel positieve reacties op. Sinds maandagmiddag inventariseert de brancheorganisatie bij alle aangesloten leden het aanbod voor korte en langere termijn. In korte tijd stond de teller al op 300 slaapplaatsen.
 
‘Hier merk je de gastvrijheid van de branche. Ondanks dat veel ondernemers twee zware jaren achter de rug hebben vanwege de lockdowns bieden ze toch accommodaties aan’, zegt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. ‘We staan in nauw contact met de veiligheidsregio’s en hebben afgesproken periodiek door te geven wat het aanbod per periode en per regio is, zodat zij dit snel met de gemeenten kunnen oppakken.
 
Er is nog veel voorwerk te verrichten. Veiligheidsregio’s en gemeenten moeten ook bijkomende noodzakelijke voorzieningen voor de vluchtelingen regelen, zoals scholing voor kinderen, medische hulp en psychische ondersteuning.
 
Dijks: ‘Ik ben trots op de sector die in staat is om accommodaties aan te bieden. Het is wel van belang dat er snel meer duidelijkheid komt van de gemeente over ondersteuning voor vluchtelingen en hun kinderen. Als dat helder is verwacht ik snel meer aanbod vanuit de sector’.

Terug naar overzicht