Duidelijkheid doorvaartvignet huurboten Amsterdam: geen plicht in 2022 voor verhuurders passagiersvaartuigen gevestigd buiten Amsterdam

1 april 2022

Sinds 2022 moeten alle pleziervaartuigen die door Amsterdam varen voorzien zijn van een doorvaartvignet. Toen begin van dit jaar HISWA-RECRON meldde dat er een onmogelijkheid is om  als (bijvoorbeeld) verhuurbedrijf doorvaartvignetten aan te vragen voor meerdere schepen tegelijk, werd in eerste instantie door de gemeente aangegeven dat er tot de zomer niet gehandhaafd zou worden.  HISWA-RECRON heeft vervolgens aangedrongen op een ontheffing voor het gehele jaar en een bewijs daarvan voor aan boord  van de verhuurschepen.

Inmiddels blijkt dat de gemeente vaartuigen van verhuurders die zijn gevestigd buiten Amsterdam helemaal niet beschouwt als plezier-, maar als passagiersvaartuigen. Een binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) of een doorvaartvignet is dan niet van toepassing. (Een doorvaartvignet kan namelijk alleen worden aangevraagd voor een pleziervaartuig). Dit betekent dat voor verhuurders van passagiersvaartuigen die zijn gevestigd buiten Amsterdam zonder exploitatievergunning en die geen economische activiteiten ondernemen gericht op Amsterdam, onder een speciale regeling komen te vallen. Gemeente Amsterdam ontwikkelt nieuw beleid voor deze specifieke groep passagiersvaartuigen. De verwachting is dat de nieuwe regels eind dit jaar in werking treden. HISWA-RECRON heeft aangegeven dat de kosten voor een doorvaartvignet  niet hoger mogen zijn dan voor ‘gewone’ pleziervaartuigen.

De volgende regels gelden voor deze groep passagiersvaartuigen:

  • Varen is alleen toegestaan over de primaire vaarwegen. Dit zijn het Noordhollandsch Kanaal, het IJ, het Noordzeekanaal, het Zijkanaal G, de Nieuwe Meer, Schinkel, Kostverlorenvaart, het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht, de Amstel, de Weespertrekvaart en het Amsterdam Rijnkanaal.
  • Afmeren is niet toegestaan in het Amsterdamse binnenwater. Dit mag alleen in de passantenhavens. Deze havens liggen aan de primaire vaarwegen.
  • Voor 2022 is aanvragen van een vignet voor deze vaartuigen niet nodig.
  • De huurder moet desgevraagd een kopie van de huurovereenkomst kunnen tonen aan handhaving.

Verhuurders van passagiersvaartuigen die zijn gevestigd in of rond Amsterdam en beschikken over een exploitatievergunning mogen door al het Amsterdamse binnenwater varen. Dit geldt zowel voor passagiersvaartuigen met of zonder schipper. Deze vaartuigen hebben een vignet.

Zie hier voor de kaart van het binnenwater van Amsterdam.

Terug naar overzicht