HISWA-RECRON reageert op Ontwerp Beheerplan Natura 2000 Oostelijke Vechtplassen

4 mei 2022

HISWA-RECRON heeft een zienswijze ingediend bij provincie Noord-Holland over het (ontwerp) Beheerplan Natura 2000 van het Oostelijk Vechtplassengebied. Hoewel in het plan terecht wordt aangegeven dat de Loosdrechtse plassen en de Wijde Blik zeer geschikt zijn om op verschillende manieren te recreëren en geconcludeerd wordt dat uit de toetsing van het huidige gebruik de huidige activiteiten zonder beperkingen voortgezet kunnen worden, is er ten aanzien van een aantal punten ook zorg bij HISWA-RECRON.

HISWA-RECRON wijst erop dat de sector ervan uit moet kunnen blijven gaan dat de omvang van het vaargebied en het bijbehorend gebruik behouden blijft en in de toekomst niet verder ingeperkt gaat worden. Dit is een voorwaarde voor het voortbestaan van de sector en de verdere ontwikkeling naar toekomstbestendige bedrijven. Daarbij benadrukt HISWA-RECRON dat in het beheerplan geconstateerd is dat het mogelijk negatieve effect van de vaarrecreatie op de vegetatie, onder andere vanwege de spreiding lokaal, verwaarloosbaar is op het totale areaal aan de betreffende habitattypen, waarbij ook nog herstel kan plaatsvinden.

Ten aanzien van de verstoring van niet-broedvogels door de waterrecreatie stelt het beheerplan dat nader onderzoek mogelijk is. HISWA-RECRON wijst daarbij op eerder onderzoek en aanpak van de Regiegroep Recreatie & Natuur, waarin differentiatie naar soort, tijd en plaats een prima vertrekpunt is als maatregelen nodig zijn en geformuleerd gaan worden. Ook een Gedragscode Waterrecreatie kan helpen om ongewenst gedrag van (water)recreanten te voorkomen en om tegelijkertijd kennis over natuur te verspreiden.

HISWA-RECRON benadrukt de noodzaak van de aanpak van invasieve exoten, Cabomba zorgt voor veel overlast bij de watersportbedrijven en de watersporters. Van grote zorg is de stimulering van lage waterplanten (kranswieren) ter verbetering van de waterkwaliteit. De ondernemersorganisatie wijst hierbij op de situatie op de Randmeren, het IJmeer en het Markermeer, waar de watersport grote overlast heeft van Fonteinkruiden. Boten lopen vast in de hoog groeiende planten, er ontstaan onveilige situaties en jachthavens lijden schade doordat hun klanten naar elders vertrekken. Fonteinkruiden werden langere tijd gezien als pioniersplant die opgevolgd zou worden door de laag groeiend Kranswier. De vrees bestaat bij HISWA-RECRON dat ook op de Loosdrechtse Plassen en de Wijde Blik hooggroeiende planten gaan groeien die watersport gaan beperken. Jaarlijks maaien is dan noodzakelijk en voldoende budget dient er te zijn om deze kostbare activiteit te kunnen betalen.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Utrecht stellen het beheerplan medio juli vast.

Terug naar overzicht