2022-05-23 11:57:32

Vaarweg Kornwerderzand: grote drukte verwacht  recreatieseizoen 2022

23 mei 2022

Rijkwaterstaat verwacht dit recreatieseizoen, mei tot en met september 2022, meer hinder en vertragingen bij Kornwerderzand. HISWA-RECRON is gevraagd om mee te denken in het beperken van de hinder voor het weg- en vaarverkeer. In de adviezen van Rijkswaterstaat wordt vaarweggebruikers vooral geadviseerd hun reis goed voor te bereiden en de drukste momenten te vermijden. Zij moet wel rekening houden met langere wachttijden bij het passeren van de bruggen en sluizen bij Kornwerderzand. 

Werkzaamheden Afsluitdijk in combinatie met recreatiedrukte

In de komende periode is voor werkzaamheden aan de A7 een deel van de weg ter hoogte van de bruggen bij Kornwerderzand afgezet. Hierdoor kunnen weggebruikers maar van één van de twee rijstroken per richting gebruik maken. Er is minder ruimte voor het wegverkeer om na een brugdraaiing weg te rijden, waardoor op de weg langere files dan gebruikelijk kunnen ontstaan. Omdat er meer recreatievaart is in de zomer, moeten de bruggen vaker draaien. Om de langere files op de A7 weg te werken, kan het gebeuren dat de bruggen minder vaak gedraaid worden en de wachttijden op het water oplopen.

Samen voor betere doorstroming

De drukte op de weg en het water bij Kornwerderzand is een jaarlijks terugkerende situatie in de periode van mei tot en met september. Rijkswaterstaat heeft al meerdere maatregelen genomen om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Deze zijn naar verwachting niet genoeg om de grote hinder te voorkomen tijdens het komende recreatieseizoen.

Terug naar overzicht