HISWA-RECRON constateert forse schade watersport- en recreatiebedrijfsleven door hoge waterstand Markermeer en IJsselmeer, Rijkswaterstaat aangeschreven

19 januari 2024

HISWA-RECRON heeft helaas moeten constateren dat haar leden rondom het Markermeer en IJsselmeer getroffen zijn door forse schade als gevolg van te hoge waterstanden. Dit wees een inventarisatie die zij onlangs onder haar leden deed uit. Deze schade is niet alleen ontstaan als gevolg van de recente excessen (december 2023 en januari 2024), maar ook door eerdere hoge waterstanden sinds de invoering van het peilbesluit IJsselmeergebied 2018 met een flexibel beheer.

Naar mening van HISWA-RECRON is de uitvoering van het peilbesluit IJsselmeergebied 2018 de afgelopen jaren onbehoorlijk geweest. Streefwaarden zijn bij lange na niet behaald waardoor verschillende malen het waterpeil is gestegen tot boven de NAP+0,30m en een maximum van NAP+0,47m. Dit was met name het geval in de omgeving Monnickendam-Edam en Volendam, waarbij hier bovenom nog sprake was van opwaaiing van het water.

De schade bij de buitendijks gelegen bedrijven IJsselmeergebied (jachthavens, werven en campings/vakantieparken) is enorm en varieert van terreinen die onbegaanbaar zijn geworden door het water, verzakkingen van gronden en kades, gebouwen onder water (toiletgebouw en restaurant), onbruikbare elektriciteitskasten tot geknapte meerpalen en losgeslagen schepen die beschadigd zijn geraakt.
Aangezien de schade als gevolg van overstromingen doorgaans voorziet HISWA-RECRON dat de geraakte bedrijven zich met een schadeclaim richting Rijkswaterstaat gaan wenden. HISWA-RECRON is van mening dat Rijkswaterstaat aansprakelijk is voor de schade die haar leden als gevolg van de onbehoorlijke uitvoering van het peilbesluit hebben geleden, dan wel gaan lijden.

Van groot belang voor de (nabije) toekomst is het voorkomen van nieuwe schadeveroorzakende situaties. De door Rijkswaterstaat vastgestelde beleidsopties om tot 2025 het huidige gemiddeld winterpeil te handhaven en te spuien als het kan en te pompen als het moet, zijn naar ons idee ontoereikende maatregelen! De geplande evaluatie van het peilbesluit in 2025 is te laat en dient op korte termijn te gebeuren.

HISWA-RECRON heeft per brief Rijkswaterstaat dringend verzocht om op korte termijn met haar in gesprek te gaan over de ontstane schade. Daarin wijst zij erop dat de waterstand in het Markermeer en IJsselmeer nog steeds te hoog is en verder ingrijpen noodzaak is. Bij de bedrijven is grote vrees dat deze winter zich op nieuw schadeveroorzakende situaties voordien. Dit dient te allen tijde voorkomen te worden!

Terug naar overzicht