Binnenlandse vakanties duurder door overheidsbeleid

24 juli 2019

Toeristen belonen in plaats van belasten

RECRON, de brancheorganisatie van ondernemers in de recreatiebranche, luidt de noodklok: vakantie wordt voor een deel van de Nederlanders onbetaalbaar. De overheid houdt niet op met het almaar verhogen van de diverse belastingen. De overnachtingsprijzen van campings, bungalowparken en groepsaccommodaties gaan hierdoor steeds meer en harder omhoog.
Van elke euro omzet gaat er minimaal 30 cent naar de overheid in de vorm van een belasting. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau ZKA Leisure Consultants, gedaan in opdracht van RECRON. Een recreatieondernemer heeft met 120 verschillende soorten belastingen, heffingen en regelingen van de overheid te maken. Dit voelt de consument uiteindelijk in zijn portemonnee.

Belonen in plaats van belasten
Iedereen heeft recht op vakantie, dat is zelfs bij wet geregeld. Maar deze vakantie moet ook voor de doelgroepen aan de onderkant van de samenleving betaalbaar blijven.
Toeristen zijn juist van harte welkom in de meeste gemeenten. Zij houden de lokale economie en ook de voorzieningen van kleinere dorpen in stand. Het is daarom bijzonder eigenaardig om deze toeristen fors te belasten. Volgens het CBS is de landelijke stijging van de inkomsten van toeristenbelasting van 2018 naar 2019, 55 miljoen euro - van 239 naar 294 miljoen euro. We zouden deze vakantiegangers juist moeten belonen voor de financiële impuls die zij geven aan een gemeente.

Stop met extreme verhogingen
De overheid beïnvloedt door de willekeurige en vaak exorbitante verhogingen van de toeristenbelasting, forenzenbelasting en andere belastingen, een deel van de prijsvorming, de marges en concurrentiepositie van recreatiebedrijven. RECRON roept de overheid dan ook op te stoppen met deze extreme verhogingen.


Het onderzoek van ZKA Leisure Consultants vindt u bijgaand, evenals presentatieslides.

Nieuwsberichten n.a.v. dit onderwerp:


Meer informatie

RECRON
Martin Maassen
Directeur RECRON
T 06 53 34 84 89
E maassen@recron.nl
www.hiswarecron.nl 

 

Terug naar overzicht