Blogs

2023-12-19 08:56:00

Lief zijn

19 december 2023

De krapte op de arbeidsmarkt zal nog wel een tijdje voortduren. Het aantal jongeren in Nederland neemt immers af. Dus ook het aantal jongeren dat kiest voor een technische opleiding en dat geschikt is voor het werk in onze branche. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven ‘ach en wee’ roepen. En jongeren ‘hoera’, want zij kunnen kiezen waar zij willen werken.

Bedrijven moeten dan ook zuinig zijn op hun jonge medewerkers. Ben je geen goede werkgever? Dan zijn ze zo weer weg. Soms al bij het minste geringst. Aan de andere kant van de heuvel is het gras altijd groener. Zeker als dat meer salaris oplevert of waardering. Er zijn al jongeren geweest, die bij hun nieuwe werkgever direct bij binnenkomst al salarisverhoging vroegen zonder ook maar één hand uitgestoken te hebben voor hun baas. Ik noem dat brutaal!

Laat je vooral niet gek maken, maar verlies tegelijkertijd de werkelijkheid niet uit het oog. Je moet wel een beetje lief zijn voor je jonge medewerkers. HISWA-RECRON doet immers zijn stinkende best om nieuwe studenten binnen te hengelen voor jouw bedrijf. Tot nu toe lukt dit best redelijk. De opleidingen voor Maritieme Techniek groeien ieder jaar nog een beetje. Maar, soms is het ook dweilen met de kraan open. Vooral als je hoort dat bedrijven niet altijd zorgvuldig omgaan met nieuwe medewerkers. Laatst was er een bedrijf dat een leerling-medewerker behandelde als een goedkope arbeidskracht. Hij kreeg alleen de K-klusjes en was dus snel weer weg. Niet alleen weg bij het bedrijf, maar ook uit de branche. Zonde!

Jongeren hoeven we echt niet met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Maar een beetje nadenken kan geen kwaad. Het is niet de bedoeling dat jongeren de bedrijfstak instromen en daarna weer uitstromen. Misschien is een taxiservice om jonge werknemers op te halen naar het werk en weer thuis te brengen nog niet eens zo’n slecht idee!

Herbert van Oord - Manager Arbeidsmarkt, Training & Opleiding

Terug naar overzicht