Nieuws

2019-09-17 16:03:14

Eerste analyse RECRON Prinsjesdag 2019

17 september 2019

De tweede Prinsjesdag voor het kabinet Rutte III moest in het teken staan van economische groei en stijgende koopkrachtplaatjes. Zo veel was al duidelijk geworden uit de, inmiddels traditionele, uitgelekte stukken die in handen kwamen van RTLZ. Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zien met nog maar tweejaar voor de volgende verkiezingen genoeg kansen om nu eindelijk wat vruchten te plukken van het regeringsbeleid de afgelopen jaren.

De vraag is of de mooie vergezichten en positieve cijfers ook daadwerkelijk positief gevoeld zullen worden door ondernemers en de middenklasse. Het vertrouwen in deze cijfers van het Kabinet wordt steeds kleiner, en dat is niet geheel onterecht. Sinds 2016 vallen de daadwerkelijke koopkrachtcijfers lager uit dan eerder op Prinsjesdag voorgehouden. De aankomende Brexit, de voortdurende handelsoorlog tussen China en Amerika en de spanningen rond de golfstaten zullen door het Kabinet aangegrepen worden om met een zekere slag om de arm de positieve cijfers te duiden. Niet voor niets komt het woord ‘beloven’ vandaag even niet meer voor in de vocabulaire  van bewindspersonen en begon de koning met deze disclaimer in de troonrede.

Toch moeten we de vandaag gepresenteerde begroting niet meteen in de prullenbak gooien. Voor veel ondernemers gaat er wel degelijk het een en ander veranderen. In het document hieronder, vindt u de eerste conclusies die RECRON trekt tbv recreatie -ondernemers.

In de andere bijlage leest u een samenvatting van VNO-NCW en MKB Nederland over wat de plannen van Prinsjesdag in het algemeen voor ondernemers betekenen.

Terug naar overzicht