Nieuws

2019-10-02 15:42:07
Stacaravan

Extreme heffingen voor de stacaravan dreigen op Ameland

2 oktober 2019

De gemeente Ameland lijkt de stacaravan als een woning te beschouwen en vindt daarom dat particuliere stacaravans op vaste jaarplaatsen wel als eigendom van de recreatieondernemer kan worden gezien en de waarde van de bedrijven is daarmee in sommige gevallen in één jaar tijd verdubbelt zonder dat er iets is veranderd op het bedrijf. Door deze foutieve taxatie ontstaan er allerlei problemen. De WOZ aanslag voor de ondernemer hoort namelijk berekend te worden over de exploitatiewaarde van het bedrijf en niet over de waarde van de stacaravans die er op dat moment staan.

In 2019 heeft de gemeente de forfaitaire toeristenbelasting van een stacaravan ingeruild voor de forenzenbelasting, een heffing die jaarlijks meer dan 80 euro hoger is. In 2020 komen daar nog de rioolbelasting van 116 euro per stacaravan bij. Ook vind de gemeente dat de stacaravans huishoudelijk afval produceren en geen bedrijfsafval, dus graag 160 euro per stacaravan per jaar erbij. In totaal dus een lastenpakket van bijna 600 euro per jaar per stacaravan zonder dat er iets extra’s tegenover staat. Voorheen betaalde dezelfde stacaravangast 225 euro toeristenbelasting.

Volgens Petra Ellens, regiomanager RECRON zit gemeente op het verkeerde spoor. Een stacaravan op een jaarplaats behandelen als een onroerende zaak met alle woonheffingen erbij kan gewoon niet. Een stacaravan op gehuurde grond is een recreatieobject en kan niet als een woning worden gezien. Mochten deze plannen doorgaan dan loop je kans dat de stacaravaneigenaar opstalrecht bij de rechter afdwingt, zodra dat aan de orde is ben je de recreatiefunctie kwijt inclusief de zeggenschap op het recreatiebedrijf. De gevaren hiervan zijn onlangs in een gesprek bij de portefeuillehouder de heer Van Klaveren toegelicht door de voorzitter van RECRON de heer Cees Slager en de regiomanager. Helaas zien we nog weinig concrete bewegingen de goede kant op. Komende tijd wordt de lobby fors ingezet op de raadsleden. Zij zijn nu aan zet. Wordt dus vervolgd.

Meer informatie

Petra Ellens
Regiomanager Groningen/Friesland/Drenthe
ellens@recron.nl

Terug naar overzicht