Nieuws

2020-05-27 19:17:19

Fikse domper: ministerie sluit sanitair

27 mei 2020

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet gisteren via een aanwijzing weten dat sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toiletten op recreatiebedrijven niet mogen worden opengesteld. Dit moet per 1 juni om 12 uur van kracht zijn. HISWA-RECRON was juist met een aantal Veiligheidsregio’s in gesprek over verruiming. Dit in navolging van de openstelling van de toiletten in Flevoland en Gooi en Vechtstreek afgelopen vrijdag. “Dit is een domper op onze inspanningen om samen met regio’s te werken aan een geleidelijke opening”, stelt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. 
In de aanwijzing aan de veiligheidsregio’s staat dat per 1 juni a.s. de noodverordeningen moeten worden aangepast. De sluiting van sanitair geldt voor recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens. Maar niet voor openbare toiletten op stranden en in natuurgebieden.

Dijks: “De aanwijzing is helder: het mag niet. Maar wederom is er geen duidelijk argument waarom niet. Hoe kun je als ondernemer begrip opbrengen voor zo’n korte mededeling zonder context? Op stranden en in parken mogen de openbare toiletten gewoon open. De hygiëne is daar onvergelijkbaar met die van een goed beheerd sanitair gebouw op een professioneel recreatiebedrijf. Gemeenschappelijke toiletten zijn of gaan de komende week open bij warenhuizen, tankstations, cafés, restaurants en attractieparken. En sluiten juist bij recreatiebedrijven en jachthavens die uitstekende veiligheidsprotocollen hebben.”

Openstelling heeft positief effect 
Recreatiebedrijven hebben een positieve invloed op het tegengaan van coronaverspreiding. Jachthavens en vakantieparken zorgen voor een afname van de drukte in de steden. Deze bedrijven liggen veelal in natuurgebieden. De buitenlucht en veel bewegingsruimte voorkomt onderling contact of besmetting. In enkele regio’s worden zelfs bij bedrijven toiletten opengesteld voor dagrecreanten. Dit om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan waar bewoners en vakantiegangers noodgedwongen hun behoefte moeten doen. 
Door nu al het sanitair open te stellen is een betere spreiding in tijd van gasten die dan komen kamperen of varen. Dat neemt de druk op het hoogseizoen weg. Met name senioren maken graag gebruik van het voorseizoen en zijn nu gedongen uit te wijken naar de hoofdseizoen en concurreren daarmee met gezinnen die vaak afhankelijk zijn van schoolvakanties. 
“De sector heeft veel argumenten om juist wel sanitaire gebouwen te openen en veel veiligheidsregio’s staan daar positief tegenover is onze ervaring”, besluit Dijks. 

In de openbare ruimte zijn vrijwel geen toiletten beschikbaar met als gevolg dat duingebieden, parken, oevers, bermen en recreatiegebieden worden vervuild. HISWA-RECRON kiest er voorlopig niet voor om naar de rechter te gaan, omdat dat overleg met het ministerie en de Veiligheidsregio’s mogelijk blokkeert. We kiezen er daarom voor om nauw contact met de Veiligheidsregio’s te houden en voor elkaar te krijgen dat de sector onder voorwaarden een rol kan vervullen om misstanden in de openbare ruimte tegen te gaan. 

Terug naar overzicht