Gelderse gedeputeerde brengt werkbezoek aan gecertificeerde Green Key bedrijven

27 februari 2020

Op 14 februari bracht Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog een werkbezoek aan de Veluwe. Hij was daarbij te gast bij twee bedrijven die met een Green Key zijn gecertificeerd.

Hotel Sterrenberg
Het werkbezoek startte in Otterlo met een introductie in de achtergronden van de Green Key. Dit internationale keurmerk is specifiek bedoeld voor horeca en recreatie. Een certificatie met brons, zilver of goud betekent dat een onderneming bewezen duurzaam bezig is. Hans Bom, directeur van het met goud bekroonde Hotel Sterrenberg, vertelde waarom dit belangrijk is: “Dit doe je vanuit jezelf, maar het is ook goed voor het bedrijf. Bij veel zakelijke boekingen door overheden en bedrijven is dit een eis en de Green Key wordt daarbij officieel erkend. Maar we merken dat toeristische gasten er ook op gaan letten, zeker onze Duitse bezoekers.” De Green Key kijkt breed naar duurzaamheid, van afval en schoonmaak tot en met personeel en de relatie met de omgeving. Hans Bom: “Medewerkers tonen betrokkenheid bij het onderwerp en we zien dat het hierdoor makkelijker is om personeel te motiveren en te behouden. Daarnaast werken we samen met partijen in het dorp om Otterlo nog meer van het toerisme te laten profiteren.” De bedoeling is dat inwoners dit in de toekomst zullen merken door onder meer verbetering van het straatbeeld.

Vakantiepark Ackersate
Het tweede deel van het werkbezoek vond plaats in Voorthuizen, waar Vakantiepark Ackersate met een gouden Green Key is gecertificeerd. Directeur Eric van Ommen zette verduurzaming om in het licht van de energietransitie: “Om die te laten slagen is de opgave voor een gebied als de Food Valley enorm, het gaat om tientallen windmolens en honderden hectares zonnepanelen vóór 2030. Als bedrijf leveren wij een bijdrage op onze eigen schaal.” Zo plaatste Ackersate 282 panelen boven een parkeerplaats en 136 panelen boven een trampolinepark. Eric van Ommen: “Dat is samen 103.000 KWh die wij niet hoeven af te nemen en omgerekend genoeg elektriciteit voor 165 plaatsen een jaar lang. De investering verdient zich terug, mede dankzij subsidies en fiscale regelingen.” Het park kent verder snufjes als individuele meters per kampeerplek waardoor gasten achteraf alleen hun werkelijke verbruik betalen. Bungalows hebben slimme thermostaten met bewegingsmelders die voorkomen dat onnodig wordt verwarmd als gasten er niet zijn. “Het mes snijdt aan 2 kanten”, vertelt Eric van Ommen, “Het scheelt ons geld en het spaart het milieu.”

Green Key Gelderland
De samenwerkende partijen op de Veluwe werken hard aan verduurzaming van recreatie en toerisme. Meer hierover is te lezen op www.veluweop1.nl/project/duurzaamtoerisme/. Daar vindt men informatie en contactgegevens om zelf met de Green Key aan de slag te gaan. Op dit moment loopt een project met kosteloze individuele begeleiding en bijeenkomsten die het makkelijker maken om aan de eisen van het keurmerk te voldoen. Dit wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en ondersteund door de brancheorganisaties KHN en HISWA-RECRON, diverse Veluwse gemeenten en de organisatie Vitale Vakantieparken.

Terug naar overzicht