Groei van toerisme vraagt om eigen bewindspersoon toerisme en recreatie

28 augustus 2019

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) laat vandaag weten dat de toeristische sector steeds belangrijker wordt voor onze economie. De toeristische bestedingen bedroegen in 2018  87,5 miljard euro. Ook de recreatiesector en de (buiten)sport dragen meer bij aan de economie dan de jaren voorheen. RECRON directeur, Martin Maassen, reageerde in NPO Radio 1 op de cijfers: “De groei van toerisme en recreatie laat zien dat er meer bestuurlijke betrokkenheid nodig is de komende jaren. Onze sector is nu zo groot als de bouw of de ICT. Wat ons betreft is de tijd rijp voor een minister of staatsecretaris speciaal voor deze sector”.

Niet alleen de binnenlandse bestedingen groeien, ook het aantal banen groeit in de toeristische sector tot bijna 800.000. Veel van deze banen zijn flexibel of in deeltijd. Maassen: “Deze cijfers laten zien dat ons product aantrekkelijker wordt voor binnenlandse en buitenlandse gasten en dat onze ondernemers in staat zijn veel werkgelegenheid te creëren. Dat vraagt vervolgens om meer bestuurlijke betrokkenheid in den Haag. Vanaf 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Met zo veel flexibele contracten en de lastenstijging die dat met zich mee brengt voor ondernemers zal de stijging van aantal banen zich volgend jaar niet zomaar doorzetten.”

Het CBS heeft berekend dat 4,4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) afkomstig is uit de toeristische sector. De recreatieve sector specifiek is goed voor zo’n 3 miljard euro op jaarbasis. “In praktijk ligt deze bijdrage veel hoger”, aldus Maassen. “Gasten die op onze kampeer en bungalowparken verblijven of een dagje een klimbos bezoeken, besteden hun geld ook vaak aan horecagelegenheden in de buurt. Zo is onze gastvrijheid ook een economische aanjager voor lokale bakker, supermarkt en fietsenmaker."

Luister hier het radiointerview met Martin Maassen terug 
NPO1 - Spraakmakers d.d. 28 augustus 2019 - uitzending van 11.00-12.00 uur - scroll naar 0:32.26

Bekijk hier de cijfers van het CBS

 

Terug naar overzicht