2020-10-15 14:30:31

HISWA-RECRON pleit voor gratis ontheffing campers Amsterdam

15 oktober 2020

Het college van B&W en de gemeenteraad hebben een schrijven ontvangen van HISWA-RECRON met het verzoek om geen legeskosten in rekening te brengen bij campers die binnen de A10 een camping of jachthaven gaan bezoeken. Vanaf november 2020 geldt binnen Amsterdam een groene luchtzone, waarbij voor campers een mogelijkheid is gecreëerd om middels een ontheffing toch binnen de A10 te mogen rijden naar een plek om te verblijven.

HISWA-RECRON was aanvankelijk verheugd over dit besluit van de gemeente. Ook werd aangegeven dat deze ontheffing geen kosten met zich mee zou brengen. Dit blijkt niet het geval. Er lijkt namelijk nu sprake te zijn van een advies om legeskosten in rekening te brengen van € 10,00 per camper voor de ‘heen en terug’ reis.

De organisatie wijst de gemeente op de extra kosten van de leges die bovenop de kosten voor het verblijf komen. Ook moet er toeristenbelasting betaald worden. Deze belasting is in 2020 verhoogd van 5% van de omzet naar maar liefst 7%. Daar bovenop is een extra bedrag van 1 euro per persoon per nacht gekomen, die de ondernemer ook in rekening brengt. De kostprijs voor een overnachting in Amsterdam wordt door de toeristenbelasting dus flink verhoogd. Als daar ook nog eens 10 euro legeskosten bovenop komen, bestaat de kostprijs voor een te groot deel uit belastingen en heffingen door de overheid. Dit vindt HISWA-RECRON ongewenst en werkt concurrentieverstorend ten opzichte van verblijfsaanbieders buiten de A10 in Amsterdam die geen legeskosten kennen.

HISWA-RECRON verzoekt de gemeente om een oplossing te vinden voor de rekening van de legeskosten. Daarbij wijzst HISWA-RECRON erop dat de betrokken ondernemers die het camperverblijf aanbieden, een belangrijke rol spelen bij de registratie van de aanwezige campers. Zij zullen er op toezien dat de campereigenaren de ontheffing aanvragen bij de gemeente. Ook de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat bij veel recreatieondernemers het water aan de lippen staat. Verlies van klanten/concurrentieverstoring door de extra kosten vanwege de leges is uiterst onwenselijk en dient te allen tijde voorkomen te worden.

Meer informatie
Gerdina Krijger
HISWA-RECRON regiomanager Noord-Holland
g.krijger@hiswarecron.nl

Terug naar overzicht