Nieuws

2019-08-21 11:30:28

Lobby tegen extreme toeristenbelasting heeft effect

21 augustus 2019

De recreatieondernemers in Tytsjerksteradeel werden net voordat het hoogseizoen los barstte onaangenaam verrast toen hun College van B&W met het voorstel kwam de toeristenbelasting met 50% te verhogen van 1 euro naar 1,50 euro. Regiomanager Petra Ellens heeft meteen een brief naar de raadsleden en het College verzonden met daarin de bezwaren voor deze plotse en forse verhoging.

Je ziet dat gemeenten bij verhogingen graag naar die gemeente wijzen die ook een hoog tarief heft, dat probeerde deze gemeente ook alleen alleen is Tytsjerksteradeel niet vergelijkbaar met de Waddeneilanden. De verwijzing naar het tarief van Leeuwarden die overigens een euro bedraagt per nacht gaat ook mank omdat de ondernemers hier zelf bepalen wat er met deze opbrengsten gaat gebeuren.

In Tytsjerksteradeel verdwijnt het geld in de grote pot en moet het de gaten vullen van de Jeugdzorgtekorten. In de omgeving van Tytsjerksteradeel zijn er veel gemeenten die juist geen toeristenbelasting heffen. Dat betekent direct een concurrentie achterstand voor de ondernemers en dat de prijs voor een gezinsvakantie met name in het voor- en najaar voor een groot deel straks door de gemeente wordt bepaald en afgeroomd.

De belastingdruk loopt veel te hoog op waarbij het lijkt dat de gemeente kamperen wil ontmoedigen. Het toelichten van deze argumenten deden een aantal raadsleden wel twijfelen of de verhoging op deze manier wel moet doorgaan. Ook de betogen van Fokko Eybergen en Annelie Bleckman legden gewicht in de schaal en uiteindelijk kwam de ChristenUnie, het CDA en de PvdA met een motie waarin ze aangaven dat ze wel jaarlijks 140.000 euro meer wilden ontvangen maar dat dit wel op een eerlijke manier bereikt moet worden door de  breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Daarvoor moet een andere methodiek dan de huidige worden gebruikt. Hiervoor moet gekeken worden of een percentage van de overnachtingsprijs haalbaar is.

Terug naar overzicht