2020-12-03 08:57:01

Toerisme Zuid-Limburg toch geraakt door geluidsoverlast Maastricht Aachen Airport

3 december 2020

Het toerisme in Zuid-Limburg wordt zeker wel hard geraakt door geluidsoverlast van vliegtuigen die landen op of vertrekken vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat concludeert de Breda University, die onderzoek deed in opdracht van HISWA-RECRON, Visit Zuid-Limburg en Koninklijke Horeca Nederland.

Het gepresenteerde rapport ‘Impact van Luchtvaartgeluid op Toerisme en Recreatie’ lijkt haaks te staan op de vorige week gepresenteerde bevindingen van onderzoeksbureau Ecorys. Dat bureau werd ingezet door ‘verkenner’ oud-staatssecretaris Pieter van Geel, die zich momenteel buigt over de vraag hoe MAA een duurzaam en toekomstbestendig vliegveld kan worden. Hij stelde tegenover de politici, refererend aan het Ecorys-onderzoek, dat er geen nadelige gevolgen zijn voor het toerisme in het zuidelijk deel van Limburg.

Ander beeld

Het onderzoek van de Breda University schetst echter een ander beeld. ‘De conclusie uit deze verkennende studie is dat er zeker negatieve effecten optreden op de specifieke toeristische kwaliteiten van het Zuid-Limburgse Heuvelland als gevolg van de aan- en uitvliegroutes van MAA en dat deze effecten aanzienlijk sterker zullen worden’, luidt een van de hoofdconclusies van het rapport dat tot stand kwam onder leiding van professor Paul Peeters.

HISWA-RECRON regiomanager Limburg Arthur van Disseldorp: 'Dit onderzoek laat zien dat de discussie hierover nog lang niet klaar is. Zuid-Limburg is niet gebaat bij veel geluidsoverlast. Hoe gaan we dit beperken zodat het prachtige Heuvelland ook een prachtig toeristisch gebied blijft? We blijven ons hiervoor hard maken de komende tijd.'

Terug naar overzicht