2020-07-13 12:51:00

OXO degradeerbare kunststoffen 

13 juli 2020

Om de ‘plastic soup’ te verminderen heeft de EU in 2019 de Single Use Plastic Richtlijn (EU 2019/904) aangenomen. Deze richtlijn wordt dit jaar in Nederland geïmplementeerd. De richtlijn gaat over plastic bekertjes, rietjes, etc. De keuze hiervoor is gebaseerd op afval dat op stranden werd onderzocht. 

Belangrijk voor de watersportindustrie is dat er ook een verbod in zit voor oxo degradeerbare kunststoffen. Dat zijn plastics die onder invloed van UV uiteenvallen. Fabrikanten en importeurs wordt geadviseerd om goed na te gaan of dergelijke plastics wordt toegepast in hun producten of de verpakkingen. En zo nodig op zoek moeten naar een vervangend materiaal.  

In de richtlijn zijn ook eisen gesteld aan de verkoop van kunststof visgerei. En er wordt een inzamel-systeem verlangd van oud visgerei. 

De implementatie van deze richtlijn ligt momenteel ter consultatie in Nederland. Ziet u bezwaren of onvolkomenheden, dan kunt u die indienen voor 9 augustus 2020. Je kan ook een berichtje sturen aan j.heuvel@hiswarecron.nl. Vooraf is al duidelijk dat daarbij echter weinig beleidsvrijheid bestaat voor het Nederlands kabinet.  

In een later stadium wordt het Nederlandse Besluit Beheer Verpakkingen nog aangepast. 

Terug naar overzicht