Nieuws

2019-11-12 15:31:52

RECRON werkt niet meer mee aan innen auteursrechten Videma

12 november 2019

RECRON trekt een streep en doet een oproep voor een systeem waarbij voor ‘gebruik’ wordt betaald! Het innnen van gelden voor auteursrechten per kampeerplaats gaat RECRON echt te ver. RECRON erkent het recht van de auteur op een billijke vergoeding.

Voor het vertonen van Tv-beelden binnen een recreatiepark, bijvoorbeeld in de horeca, en voor het doorgeven van Tv-signalen aan bijvoorbeeld recreatiebungalows op een recreatiepark, moet de recreatieondernemer toestemming hebben van auteursrechthebbenden. Die toestemming wordt afhankelijk gesteld van het betalen van een vergoeding aan de vertegenwoordiger van de auteursrechthebbenden Videma. Voor wat betreft het doorgeven van Tv-signalen is het volgens Videma niet van belang of er gebruik wordt gemaakt van het signaal; het hebben van een actief aansluitpunt waarop Tv-signalen beschikbaar zijn is voldoende voor Videma om per aansluiting auteursrechten in rekening te brengen. RECRON bepleit al langer dat voor gebruik moet worden betaald en niet voor het hebben van een aansluiting. Dit is voor RECRON een juist en gezond uitgangspunt.

Videma wil met ingang van 01-01-2020 ook voor kampeerplaatsen waar een Tv-signaal wordt aangeboden, auteursrechten afrekenen op gelijke voet met recreatiebungalows, stacaravans en dergelijke (zij het gematigd tot de periode dat het recreatiebedrijf geopend is). Dat gaat volgens RECRON veel te ver: het is absurd een kampeerplaats volgens de dezelfde maatstaf als een hotelkamer of een recreatiebungalow te belasten met auteursrechten. RECRON trekt daarom een streep en werkt niet langer mee aan het innen van auteursrechten voor Videma in de recreatiesector.

In het document hieronder kunt u een toelichting lezen op de zaak en ook de reactie van Videma op ons standpunt. 

Terug naar overzicht