Nieuws

2019-12-10 09:18:21

Toeristenbelasting Aalsmeer vliegt uit de bocht

10 december 2019

Gemeente Aalsmeer heeft aangekondigd per 2020 de toeristenbelasting met 150% te verhogen. Een overnachting in de gemeente kost dan  € 3,50 per persoon. In een brief aan de gemeente stelt HISWA dat watersportbedrijven met activiteiten op het gebied van verblijfsrecreatie, zoals de verhuur van trekkershutten en het aanbieden van plaatsen voor een tent of een camper, ernstig worden getroffen. De watertoeristenbelasting wordt in 2020 ‘met rust’ wordt gelaten.

HISWA stelt dat door verschillende trends en ontwikkelingen jachthavens de laatste jaren te maken hebben met een lagere bezetting van de ligplaatsen. Dit heeft er in veel gevallen toe geleid dat jachthavens nieuwe activiteiten zijn gaan ontwikkelen op het gebied van verblijfsrecreatie. Een goede en kansrijke ontwikkeling, mede omdat een jachthaven doorgaans een prachtige plek is op de grens tussen land en water om te verblijven.
Deze verblijfsrecreatie op de jachthavens is doorgaans kleinschalig van omvang, zowel qua aantallen als qua grootte van de accomodatie. De inkomsten uit verblijfsrecreatie is hierdoor beperkt.

Tarieven die gehanteerd worden zijn € 15,00 voor een overnachting met een tent of een staplaats voor één nacht met een camper. Een toeristenbelasting van € 3,50 per persoon staat niet in verhouding tot het bedrag dat voor verblijf wordt betaald. HISWA wijst de gemeente Aalsmeer erop dat zij zich qua toeristenbelasting ‘optrekt’ aan gemeenten als Amsterdam en Ouder-Amstel, terwijl veel gemeenten ten zuiden van Aalsmeer, zoals Kaag & Braassem en Weesp, beduidend lage tarieven gelden of zelfs geen toeristenbelasting.

Ook heeft de gemeente nagelaten voorafgaand aan haar besluit contact op te nemen met de brancheorganisaties. In de meeste gemeenten is dat wel gebruikelijk.  Er volgt dan een onderhandeling en informeren/betrekken deze organisaties vervolgens de ondernemers. Door dit na te laten heeft iedereen de boodschap gemist met alle gevolgen van dien.


HISWA verzoekt de gemeente om het besluit terug te draaien een gedifferentieerd tarief in te voeren voor de kleinschalige verblijfsrecreatie in te voeren.

Terug naar overzicht