Veel campings en jachthavens open: maar 20.000 banen in watersport en recreatie op de tocht

22 april 2020

Nu het kabinet besloot de Corona-maatregelen te verlengen tot en met 20 mei neemt de schade voor ondernemers in watersport en recreatie aanzienlijk toe. Als er nu geen passende steun komt, raken bedrijven nog meer in de knel ondanks dat het gros open is. Dat stelt HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie.

Vorige week vrijdag leverde HISWA-RECRON op verzoek van het kabinet negen openingsprotocollen in die zijn getoetst door maar liefst 130 ondernemers. “We zijn zeer teleurgesteld dat het kabinet hier nu niks mee doet. Onze Intelligente Weg Terug-protocollen laten zien dat we op veel locaties prima de anderhalvemeternorm kunnen handhaven”, zegt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. “Veel vakantieparken en jachthavens bieden meer oppervlakte per persoon dan in een gemiddelde woonwijk. Bovendien liggen ze in dunbevolkte natuurgebieden. Ook het varen met een eigen boot of huurboot kan prima worden geregeld”, stelt Dijks.
 
Verruiming openstelling
Ondanks dat er in enkele regio’s een lockdown geldt, is het grootste deel van de bedrijven gewoon open maar met een zeer lage bezetting. HISWA-RECRON gaat vandaag in overleg met de 25 veiligheidsregio’s om de protocollen toe te lichten en de mogelijkheden bekijken voor verruiming van openstelling. Vanwege het aanhoudende thuisblijfadvies en het ontbreken van buitenlandse gasten is de bezetting nu en ook de komende maand zo laag dat verruiming geen probleem moet vormen. 
 
Banen op tocht
De schade voor de sector neemt toe door deze verlenging. De prognose voor de komende periode is één miljard euro schade. De maatregelen hebben immers ook effect op de maand juni. Daarmee staan bijna 20 duizend banen op de tocht. Dijks: “We doen een dringend beroep op het Rijk om gehoor te geven aan ons verzoek om een Noodfonds in het leven te roepen. De TOGS-regeling dekt maar 1,2% van de schade en de NOW-regeling geldt niet voor seizoensbedrijven. Als de omzet met 22% daalt nemen de kosten maar met 9% af. Het effect op het bedrijfsresultaat is groot vanwege de hoge vaste jaarlasten die bedrijven in een paar maanden moeten verdienen.”

Totale omzet watersport en recreatiebedrijven per jaar in miljoenen

 

5,2 miljard

Aantal bedrijven  in watersport en recreatie

     

5.556

         

Waarvan: aantal bedrijven met verhuur en verblijf

     

4.903

Aantal slaapplaatsen 

     

1,11 miljoen

Aantal overnachtingen

     

71,5 miljoen

Daling boekingen  tot en met 20 mei 

     

82%

         

Omzetderving bedrijven in watersport en recreatie t/m 20 mei 

   

856 miljoen

Prognose omzetderving watersport en recreatie t/m juni

   

1,16 miljard

Omzetdaling bestedingen buiten verblijfsaccommodatie

     

577 miljoen

(Parttime) banen op de tocht (direct en indirect) op dit moment

   

23 duizend

Terug naar overzicht