2020-06-03 15:27:54

Waarom, mevrouw Keijzer, meneer Rutte, meneer Grapperhaus en meneer De Jonge?

3 juni 2020

Waarom
stimuleert u verkeersstromen naar andere landen waar Nederlanders in contact komen met andere bevolkingsgroepen en kunnen  Nederlanders in Nederland niet naar een camping?

Waarom
bent u zo druk met het op gang brengen van buitenlandse vakanties en openen van grenzen, terwijl u de recreatieondernemers in eigen land in de kou laat staan?

Waarom
mag het gemeenschappelijk sanitair in de recreatiesector niet worden geopend?  

Waarom
mogen wel overal publieke en private gemeenschappelijke toiletvoorzieningen geopend zijn zoals toiletten in gemeentelijke parken, op stranden, in de horeca, warenhuizen en tankstations en niet bij campings?

Waarom
vroeg u de sector uitgebreide veiligheidsprotocollen te ontwikkelen, onder andere voor sanitairgebouwen op campings en mogen ze niet open terwijl ze glansrijk voldoen aan de richtlijnen?

Waarom
denkt u dat het openstellen van campings leidt tot toename van reisverkeer terwijl mensen met de auto gaan, een paar dagen verblijven en weer naar huis gaan, dit in tegenstelling tot dagverkeer?

Waarom
worden senioren die niet afhankelijk zijn van schoolvakanties en juist in het voorseizoen willen kamperen gedwongen uit te wijken naar het hoogseizoen, waardoor de drukte alleen maar toeneemt en er juist geen door u gewenste spreiding plaatsvindt?

Waarom
draagt u zo dus bij aan de toename van de drukte en de pieken in het hoogseizoen terwijl de sector in het kader van de veiligheid juist spreiding wil in tijd?

Waarom
begrijpt u niet dat recreatiebedrijven juist veel meer ruimte en rust bieden in de veilige buitenlucht waardoor de binnensteden en het openbaar vervoer worden ontlast?

Waarom
opent u niet per heden de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings en groepsaccommodaties om ondernemers in onze sector óók de kans te geven om te overleven?

Waarom
vindt u plassen en poepen in de bosjes blijkbaar niet erg en doet u niet iets aan minder vervuiling van de openbare ruimte?

Waarom
begrijpt u niet dat het sanitair op campings uitermate hygiënisch is en meer dan frequent wordt schoongemaakt?

Daarom leggen we het u nog één keer uit

Voor ondernemers in de watersport en recreatie is deze coronaperiode extra frustrerend. Vanwege het seizoenskarakter moet hun omzet juist worden gevonden in deze periode. En juist in deze periode kunnen veel  ondernemers nog steeds niet volledig open. In de meest recente Kamerbrief schrijft u dat het gemeenschappelijk sanitair op recreatiebedrijven niet open kan. Wel het sanitair bij de pomp, op het strand, in het warenhuis, maar niet op een recreatiepark waar in tegenstelling tot andere plekken gewerkt wordt met strenge veiligheids – en hygiëneprotocollen.

Vanavond geeft u weer een persconferentie. De verwachting is dat u daar ook wat zegt over toerisme. De Schengen-landen lieten al weten wat hun routekaart is om buitenlandse gasten te ontvangen. In ons land kunnen eigen binnenlandse gasten op dit moment bij veel bedrijven nog niet eens ontvangen worden. Het gevolg is dat onze ouderen straks samen met jonge gezinnen en buitenlandse gasten in een relatief korte periode tegelijkertijd op hetzelfde recreatiebedrijf zitten. Uw coronamaatregelen werken op de langere termijn compleet averechts.

Wij vragen u met klem de sluiting van gemeenschappelijk sanitaire voorzieningen bij duizenden recreatieondernemingen opnieuw te beoordelen. Stelt u uzelf eens de volgende vragen: waar kunnen onze burgers in de komende zomermaanden het meest veilig verblijven? Op welke manier kunnen we inwoners de mogelijkheid bieden om gezond te recreëren, waarbij het gevaar op besmetting en reproductie het kleinste is?

Wij geloven dat wij met onze bedrijven, waar veiligheid, buitenlucht, ruimte en gastvrijheid centraal staan Nederland een ontspannen en gezonde plek kunnen bieden.

Stel onze bedrijven nu open!
Onze ondernemers, met een streng protocol in de hand, zijn er klaar voor!

Met gastvrije groet,

Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON
06 53836454 | g.dijks@hiswarecron.nl

www.hiswarecron.nl/corona - voor ondernemers
www.hiswarecron.nl/voorjouwveiligheid - voor gasten

Terug naar overzicht